DODIK: Situaciju u BIH moguće je rešiti samo uz posredovanje predsednika Vučića, Erdogana i Milanovića!
Foto: Printscreen Youtube RTRS

Politička kriza

DODIK: Situaciju u BIH moguće je rešiti samo uz posredovanje predsednika Vučića, Erdogana i Milanovića!

Bosna i Hercegovina -

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je situaciju u Bosni i Hercegovini moguće rešiti uz posredovanje predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, Srbije Aleksandra Vučića i Hrvatske Zorana Milanovića, koji bi mogli doprineti održanju dijaloga.Dodik je rekao da u "dosadašnje posrednike više nema poverenja".

"Veruju im Bošnjaci, nekim manjim delom Hrvati iz svojih nekih razloga, dok mi Srbi uopšte u to ne verujemo. Ako je moguće da u konstelaciji Erdogan, Vučić, Milanović razgovaramo - razgovaraćemo. Ako ne, videćemo", rekao je srpski član Predsedništva BiH novinarima u Stričićima kod Banje Luke.

Komentarišući kritike koje mu je uputila opozicija u RS, jer je otišao na sastanak u Predsedništvo BiH sa Erdoganom, uprkos zaključcima Narodne skupštine da predstavnici RS ne učestvuju u radu zajedničkih institucija BiH zbog nametnutog zakona o zabrani negiranja genocida, Dodik je naveo da "nije čuo nikoga od opozicionih predstavnika da su na tako važnom mestu rekli što je on rekao".

"Tada sam rekao da smo spremni da pokušamo doći do dogovora o svim otvorenim pitanjima, a da smo, ako toga nema, spremni za mirnu disoluciju i da bi svi prijatelji BiH, pa i sam Erdogan, trebalo da to razumeju", naveo je Dodik.

Komentarišući kritike opozicije da ugrožava "srpsko jedinstvo", on je kazao da opozicija govori da to nije jedinstvo, nego zajedništvo po pitanju nametnute odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH.

"Eto, ja se slažem, oni vode svoju politiku, mi svoju, ali neka ostanemo zajedno na tome", naglasio je Dodik.

Za sutra je najavljen sastanak srpskih opozicionih stranaka u Banjaluci.

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović potvrdio je da će lideri opoziionih stranaka razgovarati o aktuelnoj političkoj situaciji u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Šarović je dodao da će biti reči i o Dodikovim izjavama da "Dejtonski sporazum ne postoji i da je potreban novi politički dogovor u Bosni i Hercegovini".

Dodik je posle sastanka članova Predsedništva BiH sa turskim predsednikom rekao da Dejtonski sporazum ne postoji i da on podržava teritorijalni integritet BiH.

"Ja sam za održavanje teritorijalnog integriteta BiH, a politički aranžman mora biti rezultat unutrašnjeg dogovora. Dejtonski sporazum skoro i ne postoji, jer je uništen intervencijama medjunarodne zajednice i zato moramo doći do novog dogovora koji može stabilizovati BiH u nekoliko narednih decenija", rekao je Dodik u petak u Sarajevu.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track