DODIK: Nema odluke u Predsedništvu dok se ne reši pitanje nametnutog zakona Valentina Incka! VIDEO
Foto: Youtube prtscr / RTRS

nakon sednice

DODIK: Nema odluke u Predsedništvu dok se ne reši pitanje nametnutog zakona Valentina Incka! VIDEO

Bosna i Hercegovina -

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da na današnjoj sednici Predsedništva BiH nije donesena nijedna odluka, ističući da učestvovanje u radu nije blokada i da je učešće moguće u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske dok god se ne dođe do rešenja o zakonu koji je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

"Ovaj zakon je neodrživ i NSRS ga je ukinula na prostoru Republike Srpske. Ozbiljno se spremamo da sprovedemo takav nalog Parlamenta Srpske" rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu nakon sednice Predsjedništva BiH.

On je naveo da je na sednici bio niz političkih i vojnih pitanja, ističući da nijedna odluka nije donesena te da će se neke tačke ponovo naći na dnevnom redu sledeće sednice.

Dodik je rekao i da se na sednici videlo da dva člana Predsedništva BiH deluju sinhornizovano i jedinstveno, ali da postoje zakonske i ustavne procedure koje se moraju poštovati.

Milorad Dodik
foto: Youtube prtscr / RTRS

"Ako ne bude dogovora o rešenju za nemetnuto pitanje, neuvažavanje Republike Srpske i rešenje pitanja izmišljenog visokog predstavnika /Kristijana Šmita/ ostaćemo u ovom kapacitetu i na narednoj sednici glasati protiv, što znači da će to otići na sednicu NSRS i NSRS će se odrediti o tim pitanjima" istakao je Dodik.

On je rekao i da se juče konsultovao sa predsednikom Parlamenta Srpske Nedeljkom Čubrilovićem te da je rečeno da je učešće na današnjoj sednici Predsedništva BiH u skladu sa zaključcima NSRS.

"Konsultovao sam se oko načina rada sa predsednikom NSRS, poštujemo zaključke Narodne skupštine i tu nema izuzetaka. Visoki predstavnik ne postoji u BiH i nije ispoštovana procedura njegovog imenovanja" istakao je Dodik.

Dodik je rekao i da Predsedništvo nije donelo odluku da sutra ide na Bledski strateški forum u Sloveniji, te da će organizatorima foruma uputiti pismo i skrenuti pažnju na to.

Istakao je da će eventualni odlazak tamo biti privatna stvar onih koji odu i oni neće moći da zastupaju BiH ni po jednom stavu.

On je potvrdio da su članovi Predsedništva BiH dobili poziv i da je trebalo da donesu odluku, ali da ništa nije dogovoreno, pa se "u Sloveniji ne može govoriti bilo šta što nije dogovoreno".

Sve ostalo je, naveo je on, individualna odgovornost.

Dodik, koji je i predsednik SNSD-a, pozdravio je odluku opozicionih stranaka u Srpskoj o jedinstvu.

"Ostaćemo i dalje u toj vrsti zajedništva. Za naše postupanje nije potrebna opozicija, ali je dobro da budu tu jer je za naš srpski narod važan osećaj zajedničkog delovanja na opasnost koja dolazi sa strane" rekao je Dodik.

Kurir.rs / RTRS, Foto: Youtube prtscr / RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track