03:04

MILIVOJEVIĆ ZA KURIR TV O SMENI DODIKA: Neophodno je da političke elite nađu mehanizam za dijalog

KRIZA VLASTI U BIH

MILIVOJEVIĆ ZA KURIR TV O SMENI DODIKA: Neophodno je da političke elite nađu mehanizam za dijalog

Bosna i Hercegovina -

O krizi u Predsedništvu BiH u emisiji Puls Srbije, govorio je nekadašnji diplomata Zoran Milivojević

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik neglasanjem je blokirao rad ovog tela.

Zbog toga se povela opšta polemika, a među najburnijim reakcijama bila je ona od strane bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića. On je od Međunarodne zajednice zatražio smenu Milorada Dodika.

"Taj zakon je neodrživ i Narodna Skupština Republike Srpske ga je ukinula na prostoru Republike Srpske. Ozbiljno se spremamo da sprovedemo takav nalog parlamenta Srpske" , poručio je Dodik i naveo:

" Ako ne bude dogovora o rješenju za nemetnuto pitanje, neuvažavanje Republike Srpske i rješenje pitanja "izmišljenog visokog predstavnika" ostaćemo u ovom kapacitetu i na narednoj sjednici"

Da li je Milorad Dodik blokirao rad Predsedništva BiH? O ovoj temi govorio je nekadašnji diplomata Zoran Milivojević.

Zoran Milivojević
foto: Kurir Televizija

"On je učestvovao u radu i to je suština. Njegov politički stav i odluka je kako će glasati. Radi se o tome da je Predsedništvo imalo sednicu, odlučivalo, ali nije donelo odluku. Jedini pravi zaključak je da nisu donete odluke", rekao je Milivojević.

On je istakao da su dve stvari neophodne.

"Neophodno je da političke elite nađu mehanizam za dijalog, i mora da se oglasi Međunarodna zajednica. Stvari ipak moraju da se usmeravaju u nekom pravcu koji nalaže i Dejtonski sporazum i koji nalažu i neke procedure" objasnio je Milivojević.

Na pitanje zbog čega Milorad Dodik blokira rad Predsedništva imajući u vidu stav srpske strane da novi član za BiH zapravo i nema legimitet da bilo o čemu odlučuje Milivojević je istakao da nije samo to razlog.

"Razlog je konsenzus na srpskoj strani svih političkih stranaka, da ne priznaju zakone koje je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko. Ne priznaju nešto što je nametnuto, jer vama se oduzima stav na političko mišljenje. Zbog toga oni bojkotuju rada centralnih organa dok se stvar ne dovede u neku normalu, da Republika Srpska odstvaruje svoja prva i interese na pravi način" rekao je Milivojević.

Kurir.rs

OVDE MOŽETE GLEDATI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Bonus video:

01:11

Dodik posle sastanka sa Vučićem, Dačićem i Brnabić: Republika Srpska nikada nije imala važniju posetu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track