TEGELTIJA: Onaj ko je doneo pogrešne odluke je morao da bude svestan posledica ali je hteo da eksperimentiše!
Foto: Youtube prtscr / ATV

o bojkotu zajedničkih institucija u BiH

TEGELTIJA: Onaj ko je doneo pogrešne odluke je morao da bude svestan posledica ali je hteo da eksperimentiše!

Bosna i Hercegovina -

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija odbacio je tvrdnje pojedinih političara iz Federacije BiH da je na sceni državni udar zbog neučestvovanja predstavnika iz Republike Srpske u radu zajedničkih institucija, ističući da se RS mora zaštititi od bilo koga ko se u BiH "igra" prava i pravde.

"Donosioci tih pogrešnih odluka morali su biti svesni posledica, ali neko je hteo da eksperimentiše", kazao je Tegeltija u intervjuu za banjalučki "Glas Srpske".

On je dodao da je sada na sceni pokušaj da se stvori takva situacija da više niko nikada u BiH ne donosi zakonska rešenja, osim Parlamentarne skupštine BiH, Narodne skupštine Republike Srpske i Parlamenta Federacije BiH.

Narodna skupština RS donela je odluku o neučestovanju srpskih predstavnika u institucijama BiH posle odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida.

Tegeltija je naglasio da su odluke Narodne skupštine Republike Srpske obavezujuće za sve predstavnike ovog bh. entiteta nivou BiH i da su rezultat "pogrešnih poteza koje su drugi povukli".

"Niko u Srpskoj ne želi da se ujutru probudi i čuje da nema njene policije, da Ustavni sud BiH oduzme imovinu. Republika Srpska se mora zaštititi od bilo koga ko se igra prava i pravde u BiH", naglasio je on.

Prema njegovim rečima, i najveći deo međunarodne zajednice svestan je problema, pri čemu su neke od najkrupnijih proizveli upravo njihovi predstavnici.

"I međunarodna zajednica, često zbog razjedinjenosti i različitih problema, ne želi da aktivno učestvuje u rešavanju problema, posebno kada se Srpska poziva na pravo i pravdu, lagano sve zaobilaze, poručuju da je to praksa, da se neće ponoviti. Srpska ne sme sebi dozvoliti rizik da još jednom pređe preko ove situacije i da opet neko nekada nameće neku praksu", naveo je predsedavajući Saveta ministara BiH.

Govoreći o imenovanju Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH, Tegeltija je ocenio da njegov profesionalni kredibilitet nije sporan, ali da on nije izabran u skladu sa procedurama, odnosno njegovo imenovanje nije potvrdjeno u Savetu bezbednosti UN-a.

On je potvrdio da će biti održana sednica Saveta ministara, te da će se držati stavova Narodne skupštine Republike Srpske.

"Sledićemo zaključke, ponašati se u interesu Srpske i to je sve što sada možemo reći. Ima mnogo odluka o kojima treba razgovarati, procenjivati koliko ugrožavaju Srpsku ili veliki broj pojedinaca iz Srpske. Tu je, svakako, i odluka o privremenom finansiranju, ali i spremnost Srpske da isplati plate službenicima do deblokade ovog procesa", naglasio je Tegeltija.

On je naveo da RS uvek može da isplati plate zaposlenim u zajedničkim institucijama sa adresom na njenoj teritoriji i da mora da štiti svoje građane, ali da je to, kako je istakao, skupa odluka, dodatni trošak koji bi neopravdano platila.

"To je više od 70 miliona do kraja godine, a budžet zajedničkih institucija puni i RS. Ipak, političke odluke za budućnost RS su mnogo važnije od kratkoročnih finansijskih sredstava", naglasio je Tegeltija.

Kurir.rs / Beta, Foto: Youtube prtscr / ATV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track