MILORAD DODIK PORUČIO: Јedina politika za RS je vraćanje na Ustav BiH i izvornom Dejtonu; najavio nove poteze rukovodstva Srpske
Foto: Printscreen/YouTube

bih

MILORAD DODIK PORUČIO: Јedina politika za RS je vraćanje na Ustav BiH i izvornom Dejtonu; najavio nove poteze rukovodstva Srpske

Bosna i Hercegovina -

Јedina politika za Republiku Srpsku, jeste vraćanje na Ustav BiH, ponovio je srpski član Predsedništva Milorad Dodik i najavio će se do kraja oktobra, najkasnije početkom novembra, u Narodnoj skupštini ući u proces donošenja odluka, koje bi Srpsku vratile izvornom Dejtonu.

Srpski član Predsedništva BiH najavio je donošenje odluka o povlačenju saglasnosti na vojsku i ostalo, te da je rukovodstvo Srpske spremno za posledice tih postupaka.

"Mi ćemo do kraja ovog meseca, najkasnije u prvoj sedmici sledećeg meseca, ući sa obimnim dnevnim redom koji će ići za tim da se povuče saglasnost sa vojske, indirektnih poreza koji po Ustavu BiH pripadaju Republici Srpskoj, čak i granice, odnosno upravljanje granicama na prostoru Republike Srpske pripada Srpskoj, a ne BiH", rekao je danas Dodik na skupu u Beogradu "Sloboda i samostalnost Republike Srpske".

Dodik je naglasio da je veoma zahvalan svojim koalicionim partnerima koji podržavaju ovakvu politiku.

Navodeći da su visoki sudski i tužilački savet izmišljeni kao mesto odluke i imenovanja svih sudija u BiH, Dodik je rekao da će Srpska vratiti i te ingerencije u nadležnost pravosuđa Republike Srpske, prenosi RTRS.

"Onda ćemo ukinuti i zabraniti rad Sipe na prostoru Republike Srpske, rad OBA na prostoru Srpske, odbacićemo sve nametnute zakone koje je bilo koji visoki predstavnik doneo u prošlosti", istakao je Dodik.

On je podsetio da je nekadašnji visoki predstavnik Volfgang Petrič nametnuo Veće naroda Republici Srpskoj, iako to nije predviđeno ni Dejtonom ni Ustavom BiH, te ocenio da se vidi geneza tih nametnutih odluka koja je išla za tim da se sruši Srpska, a vrhunac je nametnuta odluka o šumama po kojoj one pripadaju BiH.

Dodik je rekao da je ta odluka o šumama stari muslimanski zahtev koji sluša 20 godina, ali da je njihov problem što je on, Dodik, na mestu na kojem ih sluša, pa panično žele da razviju jednu generaciju političara u Srpskoj, koja ne nosi sa sobom "prtljag", nego da dođu u jednom trenutku i "sve poravnaju", daju pravo BiH na sve što nema.

"I onda je razgrađena Republika Srpska, preostaje još nešto malo karikatura od države. Zato idemo, ukinućemo rešenje da postoji Veće naroda u Republici Srpskoj, to je obiman zahvat koji će izazvati reakcije, ali mi, koji vodimo danas Republiku Srpsku, spremni smo za taj zahvat i za posledice tog zahvata", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da su velike sile uvek bile prisutne u rešenjima na ovim prostorima i da ne veruje u priče američkog bivšeg i sadašnjeg predsednika da se Amerika neće mešati u unutrašnje stvari drugih zemalja, jer šalju razne "pse rata" koji isto rade, prenosi B92.

Dodik je istakao da je došao trenutak kada se mora promovisati ova ideja Republike Srpske i da se dobije razumevanje da Srpska ima pravo na ustavnu poziciju i neće raditi ništa što nije u skladu sa Ustavom BiH.

Dodik je rekao da je Srpska to ranije najavila kroz politiku borbu "ne za duh, nego slovo Dejtona", najavljujući vreme u kojem će se vratiti "slovo ustava", te dodao da i dalje rizikuje da će neko pomisliti da on nije svestan konteksta i snage Amerikanaca, Evropljana...

"Treba nam jaka podrška za tu ideju, nikad više Srpska nije imala saveznika i razumevanja za svoju poziciju i to baš u svetu odakle dolaze osporavanja, da je kojim slučajem Donald Tramp nastavio svoj predsednički mandat, mislim da bi u ovoj godini obeležili godinu naše nezavisnosti, ali eto nije, ovo je neki mali zastoj, ali put je nezaustavljiv", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Srpska u ovom trenutku, kada bi hipotetički bila nezavisna, nema nijedan problem da nastavi dalje, jer ima stabilan budžet, institucije, pripremljene zakone, za koje čeka kada će doneti.

Kurir.rs/RTRS/B92

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track