SB UN USVOJIO REZOLUCIJU O BIH: Produžen mandat EUFORA, o Visokom predstavniku ni reči (VIDEO)
Foto: Youtube prtscr / United Nations

kRAJ VIŠEDNEVNE DEBATE

SB UN USVOJIO REZOLUCIJU O BIH: Produžen mandat EUFORA, o Visokom predstavniku ni reči (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Savet bezbednosti UN usvojio je večeras jednoglasno rezoluciju kojom se produžava mandat EUFOR-a i u kojoj se ne pominju OHR i visoki predstavnik.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da u BiH nema viskog predstavnika. Govoreći o Valentinu Incku i nametnutom zakonu, Nebenzja je rekao da je Incko odlučio da ima pravo da nametne zakon i da je to podstaklo neslaganje i podele.

Zamenik kineskog ambasadora pri UN, Geng Šuang rekao je da se BiH već neko vreme suočava sa nizom problema, naglašavajući da bi, na kraju, te teškoće trebali da reše ljudi koji tu žive.

Predstavnica Velike Britanije pri u UN pozdravila je usvajanje rezolucije o produženju misije EUFOR-a u BiH "Altea" na još godinu dana.

Ona je ukazala na izvještaj koji je Kristijan Šmit podnio SB UN u kojem ističe na značaj misije "Altea" u očuvanju mira i bezbednosti u BiH.

"Iako Šmit nije sa nama ovdje, želim da mu zahvalim na njegovim iskrenom i temeljnom izveštaju o sprovođenju mirovnog sporazuma u BiH koji je podijeljen članicama Savjeta bezbednosti, rekla je britanska predstavnica.

Ona je napomenula da Velika Britanija "pruža punu podršku Šmitu" i upotrebi bonskih ovlaštenja ukoliko to situacija bude zahtevala i odbacuje pokušaje preranog zatvranja kancelarije OHR, jer smatra da to nije u interesu regionalne bezbednosti, te evroatlantskih integracija BiH.

Kurir.rs/RTRS, Foto: Youtube prtscr / United Nations

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track