04:18

ZAPAD SPREMA PONUDU ZA DODIKA: Sprečavanje formiranja vojske RS

haos

NEMA DALJE! NAJVEĆA DRAMA OD OSNIVANJA REPUBLIKE SRPSKE! Mastilović: Ne postoji nijedna zemlja gde građanima SUDE STRANCI

Bosna i Hercegovina -

Republika Srpska krenula je u politički proces vraćanja svojih nadležnosti iz oblasti bezbednosti, vojske, oporezivanja, suda, tužilaštva i drugih koje prema Ustavu Bosne i Hercegovine ne pripadaju BiH.

Zapad sa druge strane ne prestaje da nameće svoju volju.

- Zapad diriguje u BiH već 30 godina. Dirigovao je rat, a kasnije je dirigovao mir. Mir je potpisan po željama Zapada, a napravili su državu da imaju uvek ključni aparat koji kontrolišu. To je Ustavni sud sa jedne strane, a sa druge Predsedništvo. Zapad je totalno saglasan da imamo trećeg člana Predsedništva, koji ne predstavlja nikoga, odnosno predstavlja Zapad i muslimanske interese. Zato je nesrećni član Predsedništva Željko Komšić već treći mandat izabran za člana muslimanskim glasovima, iako je po ocu Hrvat, po majci Srbin, a oženio je muslimanku. Ona mu diktira u kući kakvu će voditi politiku - rekao je novinar i publicista Dejan Mastilović u "Redakciji".

O tome da li srpski član Predsedništva Milorad Dodik ozbiljno misli kad kaže da će Republici Srpskoj vratiti nadležnosti vojske i da li planira formiranje vojske na entitetskom nivou, Mastilović kaže da se pakuje paket ponuda.

Dejan Mastilović
foto: Kurir televizija

- Ovo je najozbiljnija situacija po Republiku Srpsku od rata do danas. Mi smo imali vojske i njihove velike pritiske, odvođenje i smenjivanje člana Predsedništva. Navikli smo se na sve od Zapada. Ništa nas od njih ne može demokratski sačekati već samo nedemokratski postupci. Nema sumnje da će uslediti i da će se (izaslanik američkog predsednika za Balkan Gabrijel) Eskobar vratiti u narednih šest dana u Republiku Srpsku dok spakuju svoj paket ponuda. Mi imamo sada čistu situaciju u BiH. Najbolji deo u BiH je Republika Srpska. Ona u svim segmentima funkcioniše. Od svog budžeta može sama sebe da izdržava i ne trebaju nikakve donacije sa strane. Tamo ne funkcioniše Federacija. Održani su izbori pre 18 meseci i vlada nije formirana. Neće muslimanske snage, pre svega Islamistička stranka i profašistička neće da daju svome narodu iz BiH sa Hrvatima pozicije koje moraju da imaju po Ustavu. Dejtonski Ustav je mera BiH, ali ga ne poštuju. Sada je Republika Srpska rekla: "Nema dalje" - istakao je publicista.

Mastilović je naveo da je ključna stvar koja je sve potegla Inckov zakon i optuživanje Srba za genocidan narod.

- Ključna stvar koja je sve potegla jeste Inckov zakon. Nekoliko dana nakon toga dolazi tzv. ustavni sud jer ni u jednoj državi na planeti ne postoje stranci da su sudije. Nažalost, nas su razdrobili u ratovima devedesetih. Srbija je ojačala tek od 2012. godine. Republika Srpska je sada takođe ojačala ekonomski i stala na noge. Mi tada nismo imali ni jaku Rusiju, ni jaku Srbiju. Danas imamo i Kinu kao velikog partnera i jakog zaštitnika, imamo sedam hrišćanskih država Evropske Unije koje u potpunosti podržavaju Republiku Srpsku u svim namerama - naveo je Mastilović.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:03

RAJIĆ POJASNIO NAJNOVIJA DEŠAVANJA U BiH: Sve je počelo od Bakira Izetbegovića, a evo šta Dodik sada radi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track