ŽELJKA CVIJANOVIĆ: Pretnje i slanje pisama nisu formula za uspeh! Potreban je razgovor svih nivoa vlasti u BiH!
Foto: Youtube prtscr / RTRS

odgovor Blinkenu

ŽELJKA CVIJANOVIĆ: Pretnje i slanje pisama nisu formula za uspeh! Potreban je razgovor svih nivoa vlasti u BiH!

Bosna i Hercegovina -

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocenila je da slanje pisama i pretnje nisu formula za uspeh i ukazala na potrebu razgovora svih nivoa vlasti u BiH.

Cvijanovićeva je istakla da je potreban ozbiljan dijalog, razgovor između svih nivoa vlasti u okviru BiH, posebno dva entiteta i predstavnika tri konstitutivna naroda, sigurna da se tada može doći do rešenja.

"Slati pisma i pretiti nije formula za uspeh. Nikada nije bilo i neće biti", rekla je Cvijanovićeva, komentarušići pismo koje je državni sekretar Entoni Blinken uputio članovima Predsedništva BiH.

Prema njenim rečima, to nije nikakva pokretačka snaga i nije nešto što može nekoga da podstakne ili da uplaši.

"Ovde treba zauzeti sasvim jedan drugačiji kurs kad je u pitanju međunarodni faktor", kazala je Cvijanovićeva.

Dodala je da taj međunarodni faktor treba da razume da u BiH postoje silni problemi, da postoji spremnost što se tiče Republike Srpske da se oni rešavaju i prevazilaze, da su ovde još vrlo ozbiljni, osetljivi politički trenuci gde se pojedini narodi, i Hrvati i Srbi, bore za ono što im je ustav dao, a ne mogu nikako to da realizuju.

Kada je reč o Republici Srpskoj, pojasnila je, da su to ustavne nadležnosti, a sa hrvatske strane legitimno predstavljanje.

"Mi te stvari treba da rešavamo unutrašnjim dijalogom, niti će nama pomoći niti odmoći bilo čije sankcije", istakla je ona.

Što se tiče stranaca i njihovog učešća, ona je ocenila da bi ovde bilo daleko bolje da su oni sastavni deo dobrih davanja, dobrih usluga da bi se ovde mogli dogovoriti na unutrašnjem planu.

"Ovde je suštinski važno da se mi pozabavimo da utvrdimo šta su naši prioriteti, vidimo kako možemo da obezbedimo bolji ambijent i na koji način možemo da živimo jedni s drugima, jedni pored drugih da niko nikom ništa ne oduzima. To je sređena i zadovoljna država", zaključila je Cvijanovićeva.

Kurir.rs / RTRS, Foto: Youtube prtscr / RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track