BURNO! OPOZICIJA NAPUSTILA SEDNICU SKUPŠTINE RS: Dodik im poručio da su kukavice i da se razbija jedinstvena odbrana Srpske!
Foto: Youtube prtscr / RTRS

o vraćanju nadležnosti

BURNO! OPOZICIJA NAPUSTILA SEDNICU SKUPŠTINE RS: Dodik im poručio da su kukavice i da se razbija jedinstvena odbrana Srpske!

Bosna i Hercegovina -

Poslanici opozicije napustili su sednicu Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj se raspravlja o vraćanju nadležnosti, a predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik ih je optužio da vladajućoj koaliciji drže lekcije i nazvao ih kukavicama i izdajnicima.

Dodik je kazao da nije tačno da je Republika Srpska u krizi, kako tvrdi opozicija, navodeći da je danas potvrđena izjava američkog diplomate Gabrijela Eskobara da je "razbio jedinstvenu odbranu Republike Srpske".

Vladajuća većina, kako je rekao, donela je odluku da pokrene pitanje povlačenje saglasnosti RS na prenos nadležnosti, a da opozicija nastoji da demorališe nastojanja Srpske da vrati nadležnosti koje joj pripadaju.

On je kazao da ima podršku "stranih prijatelja" za svoje inicijative, ali da neće otkrititi o kome se radi, jer se takve stvari ne govore javno.

"Odgovor RS mora biti snažan, što se krijete, što ste kukavice", kazao je Dodik, obraćajući se opozicionim poslanicima, nazivajući njihovu politiku "izdajničkom".

Rekao je da će vreme pokazati ko je bio u pravu.

"Ako odustanemo, izgubili smo", rekao je on, optuživši opozicione stranke za "čistu izdajničku subverziju".

Opozicioni poslanik Nebojša Vukanović pozvao je Dodika da zajedno s njim večeras idu da blokiraju kasaranu Oružanih snaga BiH u Banjaluci, a ne da "žrtvuju narod" i "pričaju iste priče poslednjih 15 godina".

Šef poslaničkog kluba SDS-a Miladin Stanić izjavio je da opozicija neće podržati "paranoju" koju širi vladajuća koalicija i da napuštaju skupštinsko zasedanje.

"Sve što smo danas čuli iz vlasti je laž. Kada zaista budete spremni da to sprovedete, pozovite nas i mi ćemo vas podržati", kazao je Stanić.

Poslanici opozicionih stranka napustili su skupštinsko zasedanje, a poslanici vladajuće koalicije nastavili raspravu o predloženim zaključcima o vraćanju RS nadležnosti prenetih na državni nivo.

U skupštinskoj sali ostali su i poslanici stranaka čije je sedište u Federaciji BiH.

Prema predloženim zaključcima vladajuće koalicije, parlament RS bi danas trebalo da povuče saglasnost na formiranje Oružanih snaga BiH, VSTS-a, UIO BIH, OBA i SIPA, posle čega bi Vlada RS trebalo da pripremi zakone za formiranje ovih institucija na entitetskom nivou.

Ti zakoni stupili bi na snagu za šest meseci.

Kurir.rs / Beta, Foto: Youtube prtscr / RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track