DODIK: Pozicije Hrvata i Srba u BiH su identične po pitanju konstitutivnosti! Ko to ne razume neka pravi Diznilend negde drugde!
Foto: Youtube prtscr / RTRS

poruka savetu evrope

DODIK: Pozicije Hrvata i Srba u BiH su identične po pitanju konstitutivnosti! Ko to ne razume neka pravi Diznilend negde drugde!

Bosna i Hercegovina -

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Savet Evrope pozivom na ustavnu i izbornu reformu u BiH, kao i odbijanjem Hrvatske da se u zaključke uvrsti njihov amandman o konstitutivnosti naroda i legitimnom predstavljanju, pokazuje ko ruši koncept BiH.

"Ako u Ustavu BiH piše da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i ako neko sa strane pokušava da to derogira, onda se meša u unutrašnje stvari, pa taman to bio Savet Evrope", rekao je Dodik u Istočnom Sarajevu, prenela je agencija Srna.

On je naveo da su u pogledu stava o pitanju konstitutivnosti, pozicije Hrvata i Srba u BiH identične.

"U BiH nema nijednog rešenja bez te priče. Oni koji misle da je nešto drugo moguće, treba da prave neku drugu BiH, na nekom drugom mestu, neki Diznilend koji bi mogao da funkcioniše u nekom malom obimu pa neka vide kako to izgleda", kazao je Dodik.

Dodao je da stranci traže bezuslovni povratak predstavnika Republike Srpske u parlament i stavljanje na dnevni red zakona o zabrani negiranja genocida, koji je nametnuo bivši Visoki predstavnik Valentin Incko.

"Rekli smo - povucite Inckovo rešenje, pa ćemo razgovarati. Oni ne dozvoljavaju da im se išta kaže", ocenio je Dodik.

Milorad Dodik
foto: Youtube prtscr / RTRS

Istakao je da "niko u RS nije rekao da će uraditi nešto nasilno niti se to radi", dodavši da je jasno da BiH ne može postojati bez Srba i i Republike Srpske kao njenog sastavnog dela.

Dodik je naveo i da je nemačkoj ambasadorki u BiH Margaret Uber rekao da ne može sprečiti uvođenje sankcija, ali da njega ne obavezuje ništa što govore nemački zvaničnici jer ga nisu izabrali Nemci.

"Ako vi uvedete sankcije, niko od Nemaca neće moći razgovarati sa nama, ni sa jednim načelnikom, ni sa jednim funkcionerom iz vladajuće garniture", istakao je Dodik.

Komentarišući današnju odluku Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH (VSTS) da raspravlja o zaključku Narodne skupštine Republike Srpske kojim je planirano suspendovanje Zakona o VSTS-u i formiranje VSTS na nivou RS, on je rekao da će RS ući u taj proces.

"Formiraćemo VSTS Republike Srpske, što smo imali ranije. Ovaj što sada funkcioniše neće imati nikakvu nadležnost u Republici Srpskoj", naglasio je Dodik.

Kurir.rs / Beta, Foto: Youtube prtscr / RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track