HELIKOPTERI ORUŽANIH SNAGA BIH NE LETE: Odložena nabavka novih, za remont postojećih nema novca!
Foto: Ministarsvo Odbrane BiH

Džaba donacija

HELIKOPTERI ORUŽANIH SNAGA BIH NE LETE: Odložena nabavka novih, za remont postojećih nema novca!

Bosna i Hercegovina -

Bosna i Hercegovina je prinuđena da nabavku helikoptera od Sjedinjenih Američkih Država (SAD), koja je trebalo da bude završena do kraja ove godine, zbog nedostatka novca odloži do 2027. godine.

Iako su pre samo nekoliko dana stigla četiri helikoptera, u čijoj nabavci je BiH učestvovala sa 7,5 miliona KM (1 evro - 2 KM), BiH namerava još ovih letelica nabaviti od Sjedinjenih Država.

Naime, u izmeni Odluke koju je predložilo Ministarstvo odbrane BiH navodi se da je razlog izmjene taj što višegodišnji projekat nabavke helikoptera za Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH neće moći biti završen prema planiranom i odobrena dinamika.

„Produženje roka za realizaciju projekta stvorilo bi preduslove za završetak postupka nabavke, a sve u cilju zadovoljavanja vojnih i civilnih potreba u BiH“, navodi se u dokumentu.

Ministarstvo odbrane se požalilo i na dotrajalost aviona zbog starosti, te istakli da se na ovaj način ugrožava operativnost materijalnih sredstava za realizaciju propisanih misija OS BiH, ugrožava sigurnost ljudskih i materijalnih resursa, a dalja ulaganja nisu isplativa za neke avione u remontu.

Iako je ranije bilo planirano da višegodišnji projekat remonta helikoptera bude završen od 2013. do 2014. godine, taj rok je produžen do 2022. godine.

„Razlog za donošenje Odluke o izmeni Odluke o višegodišnjem remontu helikoptera je taj što zbog poteškoća u ugovaranju poslednjih godina sredstva neće moći da se troše planiranom i odobrenom dinamikom“, navodi se u dokumentu.

Kako je objašnjeno, stavljanjem finansijskih sredstava na raspolaganje 2022. godine stvorile bi se preduslovi za završetak postupka te nabavke.

Podsetimo, pre samo nekoliko dana u BiH su iz SAD stigla četiri helikoptera vredna 38,5 miliona dolara, od kojih je BiH kroz program Forin Militari Sejls (FMS) učestvovala sa 4,3 miliona dolara, odnosno oko 7,5 miliona maraka.

Ostatak novca obezbedila je američka vlada sredstvima iz programa prijateljske pomoći prijateljskim zemljama za finansiranje stranih vojnih sredstava SAD (FMF).

Kurir.rs/Capital.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja