ŠEFIK DŽAFEROVIĆ PORUČIO DODIKU: NATO prisustvo je deo Dejtona, a o broju trupa ne odlučuje on!
Foto: EPA / Malton Dibra

Politička kriza u bih

ŠEFIK DŽAFEROVIĆ PORUČIO DODIKU: NATO prisustvo je deo Dejtona, a o broju trupa ne odlučuje on!

Bosna i Hercegovina -

Izjava člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da je potrebna saglasnost Predsjedništva BiH za raspoređivanje dodatnih vojnih snaga nema osnova, smatra član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, s obzirom da je mandat međunarodnih vojnih snaga jasno propisan Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Kako je pojasnio u izjavi za Fenu, aranžman o međunarodnim vojnim snagama u BiH definiran je Aneksom 1A Dejtonskog sporazuma, a kasnije i sporazumom Berlin plus između NATO-a i Evropske unije. NATO ima direktan mandat da provodi vojne aspekte Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Podjetio je da je, nakon okončanja misije IFOR-a, Severnoatlantsko veće donosilo odluku o broju trupa u sastavu SFOR-a. S obzirom da je NATO štab, uz dodatnu misiju Altea, pravni sledbednik SFOR-a, sasvim je jasno da Severnoatlantsko veće procenjuje i odlučuje koliko će trupa biti na raspolaganju NATO štabu i s obzirom na odredbe Dejtonskog sporazuma za to nije potrebna saglasnost Predsedništva BiH.

Uprkos Dodikovim željama, NATO ima potpunu slobodu delovanja u BiH bez odluke Predsedništva.

Aneksom 1A, dodaje Džaferović, jasno je određeno da je NATO misija podređena političkoj kontroli Severnoatlantskog vijeća, kao i da komanda vojne misije ima ovlaštenje da, i bez saglasnosti aktera u BiH, učini sve što proceni kao potrebno za provedbu svog mandata, uključujući i provedbu vojne sile.

"Na koncu, odluke o restrukturiranju vojnih snaga od IFOR-a, SFOR-a, pa do EUFOR-a i NATO štaba, donosila je međunarodna zajednica i zasigurno ne može Dodik biti instanca koja će o tome odlučivati", poručio je Džaferović..

Pozvao je Dodika da obustavi, kako je kazao, suludi atak na ustavni poredak Bosne i Hercegovine, poštuje Dejtonski mirovni sporazum u celosti, a to znači Opšti okvirni sporazum, svih 11 aneksa, Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, OHR, Ustavni sud BiH i sve zakone koji su, na osnovu Dejtona, doneseni u proteklih 26 godina.

"U protivnom, neminovno mora doći do jačanja misije NATO-a i EUFOR-a u BiH, jer su oni dužni da štite Dejtonski mirovni sporazum", podvukao je Džaferović.

Član Predsedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik poručio je jučer da nikada dok je u Predsjedništvu, neće dati saglasnost da bilo čije vojne snage dođu u BiH, ističući da nikakve trupe ne mogu doći u BiH bez saglasnosti nadležnih organa, a nadležni organ za to je, tvrdi Dodik, Predsedništvo BiH.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track