UHAPŠEN SMAIL ŠIKALO, ČLAN PERUANSKOG NARKO-KARTELA: Lima ga tereti za pošiljku od 1,3 TONE KOKAINA!
Foto: Printskrin

AKCIJA SIPE

UHAPŠEN SMAIL ŠIKALO, ČLAN PERUANSKOG NARKO-KARTELA: Lima ga tereti za pošiljku od 1,3 TONE KOKAINA!

Bosna i Hercegovina -

Osoba koju su danas po međunarodnoj Interpolovoj poternici na području Sarajeva uhapsili policijski službenici bosanskohercegovačke Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) je Smail Šikalo, člana narko kartela Tito i Dino, prenosi portal istraga.ba.

Šikalo je uhapšen po međunarodnoj Interpolovoj poternici koju je raspisao NCB Interpol Lima, Peru, zbog, kako se navodi, postojanja osnova sumnje da je osoba lišena slobode počinila krivično delo - nezakonita trgovina drogom.

Sarajevski portal je još početkom septembra pisao da je Šikalo primećen kako slobodno šeta Sarajevom i da živi kao slobodan čovek iako je, kako je navedeno, begunac od peruanskog pravosuđa te da se od 25.juna nalazi u BiH.

Smail Šikalo prilikom jednog od prethodnih hapšenja
Smail Šikalo prilikom jednog od prethodnih hapšenjafoto: Printscreen America TV

Pravosuđe južnoameričke države Peru sumnjiči ga da je u januaru 2019. u Evropu pokušao da prokrijumčari oko 1,3 tone kokaina.

U januaru je sudija Luis Perez Leon iz La Libertada, navodi istraga.ba, odlučio da izmeni odluku o pritvoru te je osumnjičenog Šikala pustio na slobodu. Kasnije je, ukazuje se, Kancelarija za kontrolu prekršaja (OCMA) sprovela internu istragu kada je utvrđeno da je sudija napravio brojne propuste prilikom odlučivanja.

Šikalo je, podseća istraga.ba, uhapšen u Peruu januara 2019. tokom policijske akcije kada je zaplenjeno 800 paketa kokaina hidrohlorida, koji su nosili oznaku BH, a pošiljka je morskim putem trebalo da bude prebačena do Holandije.

Osim Šikala, tada je uhapšen i jedan državljanin Perua. „Nedugo potom policija je uhapsila još tri osobe koje su bile povezane sa Šikalom te je zaplenjeno dodatnih 400 kilograma kokaina, dok je Flavio Abanto u čijoj je kući živeo Šikalo pobegao policiji. Tada je saopšteno da je ova grupa u Evropu nameravala da prebaci ukupno 1,3 tone kokaina", navodi istraga.ba.

kokain, kokain BiH, Peru
foto: Youtube prtscr / Soltv Canal

Podseća se da je dve godine ranije u Peruu uhapšen Šikalov komšija i poznanik iz Sarajeva David Cufaj koji je, navodi se, rođen u Beogradu, ali je odrastao u Sarajevu. „Cufaj zvani Raul je trenutno na izdržavanju kazne u Peruu. On je u januaru 2020. osuđen na 17 godina zatvora. U presudi je navedeno da je dve tone kokaina nameravao da prebaci za osobu po nadimku Tito, koja je finansijer krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u Evropu". Tito je prema dokumentima holandskog pravosuđa, ukazuje sarajevski portal, nadimak Edina Gačanina koji je pod istragom američke DEA. Njegov kartel, prema tim dokumentima, se dovodi u vezu, kako se navodi, sa najmanje 15 tona kokaina zaplenjenog širom sveta.

(Kurir.rs/Istraga.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track