DODIK: Proces Tužilaštva BiH protiv zvaničnika Srpske je kraj Bosne i Hercegovine! Institucije su zloupotrebljene!
Foto: Youtube prtscr / BN TV

navodni napad na ustavni poredak

DODIK: Proces Tužilaštva BiH protiv zvaničnika Srpske je kraj Bosne i Hercegovine! Institucije su zloupotrebljene!

Bosna i Hercegovina -

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da proces Tužilaštva BiH protiv zvaničnika iz Republike Srpske, za napad na ustavni poredak, predstavlja kraj Bosne i Hercegovine.

"Taj proces je kraj BiH, jer su institucije zloupotrebljene u (tolikoj) meri da one ne treba da postoje", rekao je Dodik novinarima.

On je kazao da će se odazvati na poziv Tužilaštva BiH, koje je otvorilo predmet protiv rukovodstva RS i lidera vladajućih partija u tom entitetu, zbog usvajanja odluke u parlamentu o vraćanju nadležnosti sa državnog na entitetski nivo. Naveo je da će se odazvati jer institucije na nivou BiH još postoje.

"Ako dođu i lepo me zamole, ako dođu okupani, očešljani, da se na njima ne oseti miris Sarajeva, odazvaću se pozivu Tužilaštva BiH da budem saslušan", rekao je Dodik.

On je kazao da će Republika Srpska u januaru uspostaviti entitetski Visoki i tužilački savet (VSTS), i dodao da će posle toga na teritoriji RS biti zabranjen rad Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine.

U predmetu za napad na ustavni poredak, Tužilaštvo BiH sumnjiči predsednicu i premijera RS, Željku Cvijanović i Radovana Viškovića, i predsednike i šefove poslaničkih klubova vladajućih stranaka koje su glasale za zaključke Skupštine.

Dodik je kazao da pozive na saslušanje i pretrese prostorija vladajućih stranaka ne smatra progonom, već "pokušajem destabilizacije RS".

"Ovo je pokušaj da se sahrani RS, mi koji smo predmet njihovih navodnih progona apsolutno ne smatramo da to jesmo. Njihove aktivnosti govore o tome da je namera destabilizacija RS, da se uništi jedan uspešan projekat kao što je RS", rekao je.

Naveo je da su sve odluke Skupštine RS u skladu sa Dejtonskim sporazumom i dodao da zvaničnici iz Republike Srpske imaju imunitet.

Komentarišući svedočenja opozicionih političara iz RS u Tužilaštvu BiH, Dodik je rekao da oni izjavama "nanose štetu RS", jer "svesno ili nesvesno daju prostor onima koji od toga hoće da naprave slučaj".

Dodik je ocenio da će posledice procesa snositi "političko Sarajevo", koje se, kako je naveo, oslanja na "neke centre moći iz SAD i EU".

Milorad Dodik
foto: Youtube prtscr / RTRS

"BiH neće moći da spasu tako što će napadati (mađarskog premijera Viktora) Orbana ili tako što Tužilaštvo BiH pokreće proces protiv visokih zvaničnika u RS", kazao je Dodik.

On je rekao da je Mađarska "prijateljska zemlja koja će investirati u RS" i dodao da će Orban u januaru posetiti BiH.

"Ponosan sam na saradnju sa Mađarskom, ponosan sam što je Orban rekao da RS može da računa na njihovu pomoć i radujem se što ćemo sarađivati. Orban je važan državnik sa velikom vizijom", naveo je.

Komentarišući zahteve da se Orbanu zabrani dolazak u BiH, Dodik je upitao "da li je ovo zemlja svih ili samo onih u krugu Sarajeva".

On je kazao i da se predstavnici RS neće vratiti u institucije BiH dok ne bude poništena odluka bivšeg Visokog predstavnika Valentina Incka o zabrani negiranja genocida. Ponovio je da Kristijan Šmit za njega nije Visoki predstavnik, jer njegovo imenovanje nije potvrdjeno u Savetu bezbednosti.

"Građanin Šmit ne može da uradi ništa, on može samo da glumata Visokog predstavnika. Zbog toga je nemačka ministarka spoljnih poslova (Analena Berbok) napala Republiku Srpsku i mene", kazao je Dodik.

On je taj potez šefice nemačke diplomatije ocenio nadobudnim i pozvao novu Vladu nemačke na dijalog radi prevazilaženja krize u BiH.

Kurir.rs / Beta, Foto: Youtube prtscr / BN TV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track