FRANCUSKU BRINE KRIZA U BIH: Ministar kaže da je EU zainteresovana za Zapadni Balkan
Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

bih i eu

FRANCUSKU BRINE KRIZA U BIH: Ministar kaže da je EU zainteresovana za Zapadni Balkan

Bosna i Hercegovina -

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan ocenio je da je politička kriza u Bosni i Hercegovini zabrinjavajuća i da Francuska osuđuje institucionalnu blokadu u toj zemlji.

“Završetak izborne i ustavne reforme pre zadanog roka mogao bi da zagarantuje legitimno predstavljanje svih komponenti Bosne i Hercegovine. Posvetićemo veliku pažnju ovom pitanju jer je važno”, rekao je Le Drijan na sednici Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta u Strazburu.

On je dodao i da Francuska, kao predsedavajući EU do 30. juna ove godine, planira da aktivno promoviše dijaloga u svrhu smirivanja napetosti.

Hrvatska poslanica Željana Zovko, iz čije je kancelarije stigla vest o komentarima Le Drijana, u svom govoru je istakla doprinos Francuske u Dejtonskom sporazumu koji se, kako je navela, ignoriše.

"Uprkos svim naporima Francuske i Hrvatske u regionu, stvari nisu onakve kakve bi trebalo da budu", rekla je Zovko.

Le Drijan je rekao da je EU zainteresovana za Zapadni Balkan i da iščekuje predstojeći samit EU o zapadnom Balkanu koji je planiran za vreme francuskog predsedavanja Savetom EU.

Naglasio je i važnost obezbeđivanja jasne i nedvosmislene budućnosti državama u okruženju na osnovu nove metodologije, koja je usvojena pre dve godine, navodi se u saopštenju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track