Najnovije vesti

NEMA DOGOVORA U NEUMU Završeni pregovori bošnjačkih i hrvatskih stranaka o izbornoj reformi!
Foto: Youtube Printscreen

Tri dana razgovarali

NEMA DOGOVORA U NEUMU Završeni pregovori bošnjačkih i hrvatskih stranaka o izbornoj reformi!

Bosna i Hercegovina

Predstavnici hrvatskih i bošnjačkih stranaka iz BiH danas su završili ali bez konačnog sporazuma trodnevne pregovore uz posredovanje medjunarodnih zvaničnika u Neumu čiji je cilj bio da dogovore izmene izbornog zakona, ali su "približili stajališta", izjavili su pregovarači iz EU i SAD.

Medijima su se posle pregovora obratili zvaničnici EU i SAD Angelina Ajkhorst i Metju Palmer, ukazujući da je ostvaren određen napredak i da se pregovori nastavljaju.

"Napredak je ostvaren. To je obećavaju će i ono što je najvažnije razgovori se nastavljaju dalje. Malo je vremena za rešavanje pitanja, ali ja se nadam da će do dogovora doći", rekla je Direktorka za zapadni Balkan pri Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) Angelina Ajkhorst .

Ona je rekla da je primarna svrha bila omogućiti bolje razumevanje zahteve u sprovodjenju presuda Sejdić-Finci i drugih kako bi se eliminisala diskriminacija, pre svega u pogledu Predsedništva BiH i Doma naroda, prenosi portal index.ba.

Dodala je da je razgovarano o konkretnim modelima izbora za Predsedništvo BiH, ali i o tehničkom aspektu izbora.

Specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu Metju Palmer (Matthew) istakao je da je vodjen razgovor o teškim i izazovnim pitanjima.

"Činjenica da su konstruktivno i otvoreno razgovarali, govori koliko su bh. političari posvećeni rešavanju ozbiljnih pitanja. Nismo došli do kraja ovog procesa. Pitanja koja smo rešavali, neće nestati sa scene", rekao je Palmer. ; On je takodje naveo da je neophodno implementiranje presude u slučaju Sejdić-Finci i ostalim predmetima.

"Potrebno je naći odgovarajući izborni model koji će omogućiti Hrvatima da imaju istu zastupljenost u institcijama" rekao je Palmer.

Pregovori stranaka iz Federacije BiH uz posredovanje medjunarodnih zvaničnika o izmenama izbornog zakonodavstva počeli su u četvrtak uveče u Neumu.

Na pregovorima su učestvovali predstavnici SDA, HDZ BIH, SBB-a i Naroda i pravde.

Predstavnici SDP-a BiH, Naše stranke i DF-a odbili su poziv za sastanak u Neumu, uslovivši nastavak pregovora o izbornoj reformi deblokadom rada institucija BiH od predstavnika RS.

Najspornija pitanja u pregovorima su izbor članova Predsedništva BiH i izbor u domove naroda o čemu su stavovi hrvatskih i bošnjačkih stranaka godinama suprotstavljeni.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track