OGLASIO SE ŽELJKO KOMŠIĆ: Putujem u Španiju da čujem njihova iskustva kako se bori protiv separatizma!
Foto: Printscreen/YouTube

Tvrdi da hoće da zaustavi secesionizam

OGLASIO SE ŽELJKO KOMŠIĆ: Putujem u Španiju da čujem njihova iskustva kako se bori protiv separatizma!

Bosna i Hercegovina -

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić smatra da ne postoji jasniji primer udara na jednu državnu instituciju od ovakvog udara na VSTV, te jasniji primer udara na državu, predlaganjem neustavnog zakona o imovini, koji pripremaju u Narodnoj skupštini RS-a.

"Time bi se potpuno urušila sudska vlast u ovoj zemlji i državi otela imovina. Ovo je mnogo opasnija priča od one o agenciji za lekove, i zato se moraju snositi posledice", rekao je Komšić.

Kada je reč o zakonu o imovini koji vlasti RS-a nameravaju usvojiti po hitnoj proceduri, čime će obavezati institucije RS da imovinu Bosne Hercegovine knjiže na entitet, Komšić je naglasio da je takva aktivnost suprotna presudama Ustavnog suda, te da podliježe krivičnom gonjenju.

"Očito je da su sve aktivnosti vlasti RS-a koje su predvođene Dodikom, a podržane i od vlasti Srbije usmerene na stvaranje uslova za secesiju. U ovom trenutku ne postoji prioritetnije političko pitanje od toga, a nažalost vidimo da se uporno pokušavaju etablirati neke druge teme koje samo olakšavaju posao secesionistima", rekao je Komšić.

Inače, predsedavajući Komšić sutra će se u Madridu sastati sa španskim kraljem, Njegovim Veličanstvom Filipom, i španskim premijerom Pedrom Sančezom, što je, kako navode iz Komšićevog kabineta, ujedno i prva poseta jedne bosanskohercegovačke delegacije španskom kralju i premijeru u Madridu.

"Radi se o nastavku diplomatskih aktivnosti sa ciljem pridobijanja podrške za očuvanje suvereniteta države Bosne i Hercegovine. Iskoristiti ćemo priliku da vlasti u Španiji upoznamo sa separatističkim aktivnostima u Bosni i Hercegovini, te da čujemo važna iskustva Kraljevine Španije u pravosudnoj i institucionalnoj borbi protiv separatizma", kazao je Komšić.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track