LAVROV RAZGOVARAO SA DODIKOM Implementacija dogovora iz Moskve
Foto: Profimedia, Marina Lopičić

razmena mišljenja

LAVROV RAZGOVARAO SA DODIKOM Implementacija dogovora iz Moskve

Bosna i Hercegovina -

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov telefonom je u ponedeljak razgovarao sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, a jedna od tema bila je sprovođenje dogovora koji su u decembru prošle godine imali on i Vladimir Putin, potvrđeno je iz ruske ambasade u Sarajevu.

U objavi na službenoj Fejsbuk stranici ambasade stoji kako je razgovor obavljen na Dodikovu inicijatvu.

-Obavljena je razmena mišljenja o implementaciji dogovora nastalih nakon sastanka predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i Milorada Dodika u Moskvi u decembru 2021. godine. Zacrtani su koraci za intenziviranje napora u tom pravcu, navodi se u objavi bez pojašnjenja šta su to tačno Dodik i ruski predsednik dogovorili pre dva meseca, prenosi Hina.

Dodik je u Moskvi boravio početkom januara prošle godine i tamo se sastao sa Putinom a po povratku rekao je kako je ruski predsednik odlično informisan o stanju u BiH i da su ga zanimali detalji o ponašanju međunarodnih aktera, statusu Republike Srpske, ustavnim rešenjima i razvoju zajedničkih ekonomskih projekata.

U objavi ruske ambasade od ponedeljka se dodaje kako su Lavrov i Dodik sada potvrdili opredeljenost za striktno sprovođenje Dejtonskog sporazuma, kao i potrebu "suzbijanja pokušaja" da se on preinači kako bi odgovarao interesima Evropske unije i NATO-a što bi, po interpretaciji ruske ambasade, automatski bilo protivno interesima naroda Republike Srpske.

Navedeno je i kako je Dodik "sa razumevanjem" primio pojašnjenja Lavrova o razlozima napada Rusije na Ukrajinu.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track