ZABRINJAVAJUĆI PODACI IZ BIH: Mladi sve više koriste psihoaktivne supstance, broj samoubistava povećan!
Foto: Shutterstock, Profimedia

TUGA

ZABRINJAVAJUĆI PODACI IZ BIH: Mladi sve više koriste psihoaktivne supstance, broj samoubistava povećan!

Bosna i Hercegovina -

Prema rečima pomoćnice federalnog ministra obrazovanja Federacije BIH Nadije Bandić, istraživanje o zdravlju mladih realizovali su sa nevladinim sektorom !

"Naime, analizirali smo najnovije istraživanje o zdravlju mladih u BiH i pokazalo je, nažalost, da u našem društvu postoje različite vrste 'socijalnih patologija', da ovaj mladić u najranjivijoj dobi, kao što je adolescencija, poseže za psihoaktivnim supstancama, često je veoma agresivan, veoma nasilan, povećava se broj samoubistava. Takođe, mladi su često neaktivni, nezdravo se hrane i zato smo odlučili da damo snažan odgovor na sve ove probleme u Federaciji BiH", rekla je Bandić.

Ona je pojasnila da su odlučili da na nivou FBiH formiraju radnu grupu koja će razmotriti ova dva modaliteta koja se već provode u Sarajevskom i Bosansko-podrinjskom kantonu, te da ovu temu integriše u druge kantone u FBiH.

"Istraživanja su pokazala da sam transfer znanja i informacija nije dovoljan generator da promeni problematičnu situaciju mladih, već mlade ljude treba jačati, jačati njihove veštine kako bi se suočili sa svim izazovima u svakodnevnom životu", rekao je Bandić.

Vršilac dužnosti šefa Kancelarije UNFPA u BiH Željko Blagojević istakao je da je za razvoj svake zemlje potrebno jačanje njenog ljudskog kapitala, te da je u ovom slučaju najvažnije raditi sa mladima i uključivati ih u društvo.

"Da bismo ojačali ljudski kapital, potrebno je jačati i obrazovni i zdravstveni sistem, a mi smo se ovde okupili da radimo na jačanju sistema, da kroz obrazovni sistem unapredimo zdravlje mladih", rekao je Blagojević.

On je dodao da UNFPA radi u skladu sa međunarodnim standardima i da je to tema koja se već dugo razvija u svijetu i koja se pokazala veoma uspješnom, a primjeri dobre prakse zabilježeni su u Sarajevu i Bosansko-dobrinjskom kantonu.

"Dugi niz godina radimo u saradnji sa Kantonom Sarajevo i Bosansko-podrinjskim kantonom, gde su se neki pilot projekti već razvili i pokazali kao veoma uspešni, a sada želimo da ove primere dobre prakse uspostavimo i usaglasimo u drugim osam kantona", kaže Blagojević.

Kurir.rs/Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track