UHAPŠENI ZDRAVSTVENI RADNICI: Za 300 evra prodavali lažne potvrde o vakcinaciji
Foto: Profimedia

TužilaštvO Kantona Sarajevo

UHAPŠENI ZDRAVSTVENI RADNICI: Za 300 evra prodavali lažne potvrde o vakcinaciji

Bosna i Hercegovina -

Osam uhapšenih osoba u akciji "Posrednik" predato je jutros u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo. Oni se terete za više krivičnih dela jer su izdavali i prodavali falsifikovane potvrde o vakcinaciji na području dva kantona.

Portparol Kantonalnog tužilaštva Azra Bavčić rekla je da će osumnjičeni biti zadržani 24 sata, a u tom periodu će postupajući tužilac odlučiti o daljnjim merama.

Osumnjičeni se terete za više krivičnih dela, između ostalog da su se udružili u grupu u proteklom periodu, i za iznos od 200 do 300 evra posredstvom službene osobe u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo osiguravala izdavanje lažnih potvrda o vakcinaciji na području Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona.

Među uhapšenima su zaposleni zdravstvenih ustanova u ova dva kantona. Među njima su i zaposleni Doma zdravlja KS i Opšte bolnice u Sarajevu.

Podsetimo, policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su, u sklopu operativne akcije “Posrednik” na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Visokog i Breze realizovali pretrese stambenih i pomoćnih objekata i pokretnih stvari na 13 lokacija, prenosi Kliks.

Prilikom pretresa su otkriveni i privremeno oduzeti veći broj kovid potvrda i PCR testova kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena krivična dela propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

Kurir.rs/Srpskainfo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track