VERUJEM DA ĆEMO POTVRDITI JEDINSTVO U ODBRANI INTERESA Srpske: Parlament RS razmatra Dodikov veto na pet odluka Predsedništva BiH
Foto: Youtube prtscr / RTRS

skupština

VERUJEM DA ĆEMO POTVRDITI JEDINSTVO U ODBRANI INTERESA Srpske: Parlament RS razmatra Dodikov veto na pet odluka Predsedništva BiH

Bosna i Hercegovina -

Narodna skupština Republike Srpske na posebnom zasedanju trebalo bi da se izjasni o vetu, koji je na pet odluka Predsedištva BiH stavio srpski član Predsedništva Milorad Dodik.

Obraćajući se poslanicima na posebnom skupštinskom zasedanju, Dodik je rekao da štiti interese Republike Srpske, jer, kako je naveo, Bošnjaci žele da omoguće donošenje odluka na nivou BiH koje nisu u skladu sa Ustavom.

"Institut posebne sednice Narodne skupštine RS koristim da zatražim podršku poslanika, jer se na nivou BiH dešavaju stvari koje su vidljive i gde se, zbog naraslog bošnjačkog oportunizma i nacionalizma, pokušava rušiti ustavni poredak i institucije dovesti do apsurda", rekao je on.

Prema njegovim rečima, na poslednjoj sednici Predsedništva BiH glasao je protiv odluka koje su štetne za interese RS, a dobile su i negativno mišljenje Ministarstva prosvete i kulture RS.

"Verujem da ćemo potvrditi jedinstvo u odbrani interesa RS", rekao je Dodik, naglasivši da je pokretanje vitalnog interesa u skladu sa Ustavom BiH.

On je zatražio podršku parlamenta RS na za veto koji je stavio na pet odluka Predsedništva BiH u kojima je preglasan od druga dva člana Predsedništva BiH.

Tri odluke se odnose na medjunarodne sporazume BiH iz oblasti obrazovanja, dok su dva sporazuma Centralne izborne komisije BiH (CIK) sa OEBS-om i Mašarskom.

Veoma štetnom po vitalne interese RS Dodik je proglasio odluku o odobravanju zaključivanja memoranduma o razumevanju izmedju CIK-a i OEBS-a u BiH.

Dodik je naveo da je veoma štetna po vitalne entitetske interese i odluka o odobravanju zaključivanja memoranduma o razumevanju u vezi sa izbornom saradnjom između CIK-a BiH i Državne izborne kancelarije Mađarske.

Kao veoma štetnu po vitalne interese Republike Srpske proglasio je odluku o odobravanju zaključivanja sporazuma o učešću BiH u međunarodnom istraživanju o učenju i podučavanju, kao i odluku o odobravanju zaključivanja sporazuma o učešću BiH u međunarodnom istraživanju trendova u znanju matematike i prirodnih nauka.

Svaki član Predsedništva BiH može u toj instituciji da stavi veto na određene odluke, ako proceni da su one štetne po interes naroda koji predstavlja.

O vetu se potom izjašnjavaju parlamenti entiteta iz kojeg dolazi član Predsedništva BiH, u ovom slučaju je to Narodna skupština RS.

Da bi veto člana Predsedništva BiH bio potvrđen, za njega mora da glasa dve trećine poslanika u Narodnoj skupštini RS.ž

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track