BRITANIJA UVELA SANKCIJE DODIKU I CVIJANOVIĆEVOJ! Zbog njihovog narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti BiH
Foto: Marina Lopičić

bih

BRITANIJA UVELA SANKCIJE DODIKU I CVIJANOVIĆEVOJ! Zbog njihovog narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti BiH

Bosna i Hercegovina -

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva uvela je sankcije srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović.

Kako saznaju "Novosti" sankcije su uvedene zbog "njihovog narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine".

Britanske sankcije znače da Dodik i Cvijanović neće moći da putuju u Ujedinjeno Kraljevstvo niti koriste ili pristupaju bilo kojoj imovini koju eventualno poseduju u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras je objasnila je iz kog razloga se sankcionišu zvaničnici biH.

- Ovi dvoje političara namerno podrivaju teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini. Ohrabreni Putinom, njihovo bezobzirno ponašanje je pretnja za stabilnost i sigurnost širom Zapadnog Balkana. Ovim oštrim sankcijama pokazujemo da će neprijatelji mira biti pozvani na odgovornost, navedeno je u saopštenju.

Ovo nisu sankcije protiv Republike Srpske, niti njenih građana. Ovo su sankcije usmerene na dve osobe koje su se neodgovorno ponašale na svojim funkcijama, navedeno je u saopštenju.

– Sankcije se uvode zbog pretnji suverenitetu, teritorijalnom integritetu, međunarodnom karakteru ili ustavnom poretku BiH, njenom miru, stabilnosti ili bezbednosti, sprečavaju implementacije Opšteg okvirnog mirovnog sporazuma, ili bilo kog drugog delovanja, politike ili aktivnosti koje podrivaju Opšti okvirni mirovni sporazum, navedno je u saopštenju.

Kurir.rs/Večernje novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja