ŠEFIK DŽAFEROVIĆ: Zemlje EU treba da pođu putem Velike Britanije i uvedu sankcije Dodiku i Cvijanovićevoj!
Foto: EPA / Malton Dibra

Tvrdi da se spasava dejtonski sporazum

ŠEFIK DŽAFEROVIĆ: Zemlje EU treba da pođu putem Velike Britanije i uvedu sankcije Dodiku i Cvijanovićevoj!

Bosna i Hercegovina -

Predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da su opravdane sankcije koje je danas Velika Britanija uvela srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i predsednici Republike Srpske Cvijanović.

"Ujedinjeno Kraljevstvo je jedan od svedoka Dejtonskog sporazuma i članica Saveta za primenu mira, te je nužno da reaguje kada se Dejtonski sporazum potkopava, a to upravo rade vlasti Republike Srpske", ocenio je Džaferović.

Prema njegovim rečima, nizom neustavnih zakona, odluka i zaključaka vlasti RS su izvršile udar na Dejtonski mirovni sporazum i 27 godina njegove primene.

"Time je ozbiljno ugrožena stabilnost i uzdrman je mir u BiH, što je naročito zabrinjavajuće, s obzirom na rusku agresiju na Ukrajinu, kao i činjenicu da vlasti RS predvoĐene Dodikom podržavaju tu agresiju", istakao je Džaferović.

On je pozvao države članice Evropske unije da uvedu sankcije vlastima Republike Srpske, ocenivši da "evropska bezbednost i stabilnost, koju Dodik potkopava, mora biti iznad unutrašnjih nesporazuma u EU".

"Ukoliko nije moguće iznaći konsenzus o tom pitanju, EU ne sme biti talac jedne od članica, te ostale države treba da uvedu sankcije Dodiku i onima koji ga slede", zaključio je Džaferović.

Velika Britanija uvela je sankcije predsednici RS Željki Cvijanović i srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku zbog, kako je navedeno, pokušaja potkopavanja legitimiteta i funkcionalnosti BiH.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track