SJEDINJENE DRŽAVE UVELE SANKCIJE Asimu Sarajliću delegatu u Domu naroda BiH i Gordani Tadić i višoj glavnoj tužiteljki
Foto: EPA/FEHIM DEMIR

Posle srpske, sad i federacija

SJEDINJENE DRŽAVE UVELE SANKCIJE Asimu Sarajliću delegatu u Domu naroda BiH i Gordani Tadić i višoj glavnoj tužiteljki

Bosna i Hercegovina -

Na stranici Američke kancelarije za kontrolu strane imovine (OFAC), tačnije našli su se danas član SDA i delegat u Domu naroda BiH Asim Sarajlić i Gordana Tadić, bivša glavna tužiteljka Tužilaštva BiH.

Podsećamo, nedavno su iste sankcije uvedeme Miloradu Dodiku, Milanu i Tijani Tegeltiji te Alternativnoj televiziji iz Banje Luke.

Šta će tačno značiti sankcije u ovom slučaju bit će poznato nešto kasnije, ali se pretpostavlja da se individualne sankcije prema Sarajliću i Tadić odnose na zabranu putovanja u SAD te blokadu eventualne imovine i računa u toj zemlji.

Inače, Sarajlić je drugi političar sa područja Federacije BiH kojem su uvedene sankcije. Ranije su sankcije uvedene Mirsadu Kukiću.

Sarajlić je državni delegat u Domu naroda, a u vezu s korupcijom i zloupotrebom položaja se dovodi između ostalog zbog afere "Asim", koja se odnosi na sporni snimak prilikom kupovine delegata za izbor predsednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo. U tom slučaju Sarajlić je obećao zaposlenje supruzi delegata u zamenu za njegov glas.

Amerikanci Sarajlića stavljaju na crnu listu i zbog toga što je zloupotrebio svoj položaj u odnosu na javno preduzeće BH Telecom gde je vršio pritisak na proces zapošljavanja, a prema navodima u obrazloženju i lično prihvatao novac u zamenu za posao. U tom procesu Sarajlić je navodno za zaposlenje preporučio osobe koje su dosta manje kvalifikovane, što je narušilo integritet kompanije.

Gordana Tadić je trenutno tužiteljka Tužilaštva BiH i donedavna glavna državna tužiteljka. Njen mandat obilježen je brojnim aferama. Smenjena je jer predmete tužiocima nije dodeljivala po automatizovanom sistemu u CMS-u. Takođe je kroz svoj rad promovisala i lične interese što je bio razlog da završi na američkoj crnoj listi.

Sarajliću i Tadić se ovim sankcijama blokira imovina ukoliko je imaju u SAD-u te im se zabranjuje i poslovanje u toj zemlji. Također zabranjeno je svim američkim državljanima poslovanje sa osobama koje su na crnoj listi Američkog ministarstva finansija.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track