KAO DA SU OD ZLATA: Kifla u pojedinim pekarama i marketima u Srpskoj košta 0,25 evra, litar ulja i do tri evra!
Foto: Shutterstock

rs

KAO DA SU OD ZLATA: Kifla u pojedinim pekarama i marketima u Srpskoj košta 0,25 evra, litar ulja i do tri evra!

Bosna i Hercegovina -

Građani RS se u poslednjih mesec i po dana suočavaju sa sve agresivnijim poskupljenjima hrane i osnovnih životnih namirnica.

Među njima su ulje, brašno, hleb, te pekarski proizvodi. Tako, piše Srpskainfo, obična kifla teška 70 grama u pojedinim pekarama i marketima u Banjaluci košta 0,5 KM (oko 0,25 evra).

S obzirom na to da vreća od 25 kilograma kvalitetnijeg brašna košta 33 KM, nije teško izračunati da je cena kilograma oko 1,3 KM. To znači da kilogram ove osnovne namirnice košta taman koliko iznose 2,5 kifle?!

A o kolikom je poskupljenju reč, svedoči i činjenica da oni koji nisu bili upoznati sa novim cenama, neretko vraćaju kifle koje su hteli da kupe.

"Juče sam u jednoj pekari planirao da deci kupim šest kifli za doručak. Ostao sam zabezeknut kad mi je prodavačica rekla da to košta tri KM, odnosno, da jedna košta 0,5 KM, a donedavno je bila 0,3 KM. Vratio sam ih i izašao iz radnje sa jednim hlebom, koji je takođe poskupeo, ali ga je, opet, isplativije kupovati. Kifle su, praktično, postalje najskuplji deo doručka ili večere, što nikada nije bilo. Pa, kao da ih prave od suvog zlata, a ne od brašna", rekao je Miroslav S. iz Banjaluke.

Kada je reč o ulju, litar jestivog ulja u Republici Srpskoj košta i do 5,9 KM (oko 3 evra), što je ubedljivi rekord u ceni ove osnovne životne namirnice.

Na tržištu ima i jeftinijih ulja, pa ova osnovna životna namirnica, u proseku, košta oko 4,85 KM, piše Srpskainfo.

Unazad nešto više od mesec dana, litar ulja u Srpskoj je, u proseku poskupeo za više od 35 odsto.

Naime, prosečna cena jestivog ulja u prvoj sedmici marta bila je oko 3,5, dok su najskuplja koštala 4,8 KM.

Prema podacima iz zvanične statistike, litar je u februaru, u proseku, koštao 3,41 KM.

"Iz dana u dan samo se suočavamo sa višim cenama, koje je teško upratiti. Ulje nikada nije ovoliko koštalo, a strahujemo da će biti još skuplje. Moja penzija je oko 350 KM, tako da mi je ulje, definitivno, postalo luksuz. Počela sam više da koristim mast, a ulje samo za ono što se mora. Pakovanje od 900 grama košta oko šest KM, tako da se kudikamo više isplati od ulja", kaže Vidosava S. iz Banjaluke.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track