U BIH DVA SKUPA NA DAN POBEDE: U Banjaluci marš Besmrtnog puka, u Sarajevu okupljanje u znak podrške Ukrajini VIDEO
Foto: Printscreen/Youtube

očekivano

U BIH DVA SKUPA NA DAN POBEDE: U Banjaluci marš Besmrtnog puka, u Sarajevu okupljanje u znak podrške Ukrajini VIDEO

Bosna i Hercegovina -

Dva entiteta BiH, Republika Srpska (RS) i Federacija BiH na različiti način su danas obeležile 9. maj, Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu uz suprotstavljne poruke učesnika tih manifestacija.U Republici Srpskoj, Dan pobede nad fašizmom je državni praznik, koji je i ove godine obeležen maršom "Besmrtnog puka", u kome su učestvovali najviši zvaničnici iz RS, predstavnici političkih partija iz vlasti i opozicije, veilki broj gradjana, kao i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

U Federaciji BiH Dan pobede nad fašizmom nije državni praznik, ali je tim povodom u Sarajevu održana protestna šetnja i skup podrške Ukrajini koji ;koji je organizovao Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa".

Ambasador Rusije u BiH koji je učestvovao u maršu Besmrtnog puka u Banjaluci rekao je da "neonacizam diže glavu".

"Ali mi ćemo doći tamo gde moramo doći. Danas je dan solidarnosti izmedju ruskog i srpskog naroda", dodao je Kalabuhov.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je Armiju BiH, pod čijom zastavom su se tokom rata u BiH borili uglavnom pripadnici bošnjačkog naroda, nazvao "zločinačkom organizacijom".

"Armija BiH je zločinačka organizacija, koja je organizovala logore i njihovi komandanti su odgovarali za ratne zločine. Oni su u svom sastavu imali odred El Mudžahedin, koji je činio svirepe zločine sa kojima se svet upoznao kada se to počelo dešavati u Siriji i drugim mestima", kazao je Dodik.

Još je kazao da Bošnjaci za sebe "pokušavaju da pribave tekovine narodnooslobodilačkog rata, mada su tek retki muslimani tog vremena bili u narodnooslobodlilačkoj vojsci".

Dodik je optužio komunistički sistem u bivšoj Jugoslaviji da je "isticao učešće muslimana u NOR-u da bi formirao svest o bratstvu i jedinstvu".

Sa skupa podrške Ukrajini iz Sarajeva najviši zvaničnici Federacije BiH uporedili su "rusku agresiju na Ukrajinu sa srpskom agresijom na BiH".

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je da "BiH stoji uz Ukrajinu i ukrajinski narod", dodavši da je "lako uporediti situaciju u Ukrajinu sa situacijom u BiH tokom agresije i da gradjani mogu lako pronaći u situaciji koja se dogadja Ukrajini".

"Voleo BiH da mi možemo materijalno pomoći, oružjem, municijom, sanitetskim materijalom, ali vi znate kako se donose odluke u BiH, potrebna je saglasnost ljudi koji stoje na ruskoj strani", rekao je Komšić.

Ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija prisustvovao je danas vojnoj paradi u Moskvi, kojom Rusija obeležava Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

On je bio jedan od sedam ambasadora koji su ove godine dobili poziv da prisustvuju paradi.

Rdi se o ambasadoru koju je na tu poziciju došao kao kadar iz Republike Srpske.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track