OPTUŽNICA ZA DOBROVOLJAČKU NIJE VRAĆENA NA DORADU: Tužilaštvo BIH tvrdii da su pojedini mediji iz Federacije obmanuli javnost!
Foto: Youtube/Printscreen

ratni zločin

OPTUŽNICA ZA DOBROVOLJAČKU NIJE VRAĆENA NA DORADU: Tužilaštvo BIH tvrdii da su pojedini mediji iz Federacije obmanuli javnost!

Bosna i Hercegovina -

Iz Tužilaštva BiH Srni je rečeno da nije tačna informacija koju su objavili pojedini federalni mediji da je Sud BiH optužnicu u predmetu "Dobrovoljačka" vratio na doradu Tužilaštvu.

Na pitanje Srne zbog čega se toliko dugo čeka na izjašnjavanje Suda BiH o ovoj optužnici, iz Tužilaštva BiH rekli su da zakonski rok za izjašnjavanje Suda nije istekao.

Tužilaštvo BiH 27. aprila podiglo je optužnicu protiv 10 lica u predmetu "Dobrovoljačka", osumnjičenih da su 3. maja 1992. godine u Sarajevu izvršila napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj ЈNA, koja je bila pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Tužilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hamida Bahta, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Јusufa Pušine, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žiška, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

Njih optužnica tereti da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mešovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u ЈNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Oni su optuženi i da nisu sprečili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, da su mučili i nečovečno postupali prema zarobljenim vojnicima, da nisu sprečili ni kaznili izvršioce, te da su pomagali počiniocima nakon izvršenog zločina.

Optužnica Tužilaštva BiH odnosi se na događaje od 3. maja 1992. godine, a prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani.

Tužilaštvo BiH zajedno sa Agencijom za istrage i zaštitu BiH, kao i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, sprovelo je temeljnu istragu u okviru koje je saslušano više stotina svedoka ovog događaja, među kojima i preživeli vojnici i civili, predstavnici porodica ubijenih i ranjenih žrtava, kao i veliki broj učesnika događaja.

Uz optužnicu predloženo je saslušanje 277 svedoka, kao i više veštaka, a priloženo

Kurir.rs/RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track