BIZNIS IZA REŠETAKA: Hrvatski robijaši odoše u stočare! Evo kako država pomaže ovaj poduhvat!
Foto: Profimedia

inovativno

BIZNIS IZA REŠETAKA: Hrvatski robijaši odoše u stočare! Evo kako država pomaže ovaj poduhvat!

Hrvatska -

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministar pravde i uprave Ivan Malenica održali su u srijedu sastanak sa upravnicima kaznionica u Požegi, Turopolju, Lepoglavi, Valturi i Lipovici i KPZ Gospić o razvoju poljoprivredne proizvodnje u okviru zatvorskog sistema, s akcentom na na stoku.

Upravnici su predstavili aktivnosti hrvatskih kaznionica i zatvora u ovom segmentu, kao i njihove potrebe vezane za nastavak i unapređenje poljoprivredne proizvodnje i preradu primarnih proizvoda kako bi se zadovoljile prehrambene potrebe zatvorenika, smanjili zatvorski troškovi i u konačnici doprinijeli hrvatskoj poljoprivrednoj proizvodnji. proizvodnje.

Na sastanku je istaknuto da ove aktivnosti višestruko pozitivno utiču na domaću poljoprivredu i na važnu komponentu tretmana i resocijalizacije osuđenih lica, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Ministarka poljoprivrede Marija Vučković najavila je da će nakon analize biti razmotrene mogućnosti podrške u zatvorskom sistemu, posebno za strateški važne proizvodnje poput stočarstva, semena i povrća.

Kada je reč o poljoprivrednoj proizvodnji, prioriteti kazneno-popravnih zavoda i zatvora u budućnosti su nabavka neophodne mehanizacije, izgradnja klanica i povećanje kapaciteta stočnog fonda za obezbeđivanje posla zatvorenicima, ali i kasnija integracija u društvo.

U zatvorskom sistemu se godišnje proizvede više od 300.000 kilograma povrća, oko 20.000 kilograma voća i preko 250.000 kilograma mesa.

Kurir.rs/Dnevnik.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track