NEMAČKI VOJNICI KREĆU U BIH Bundestag dao zeleno svetlo za raspoređivanje pripadnika Bundesvera u misiju EUFOR!
Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA

Jačanje Bosne i hercegovine

NEMAČKI VOJNICI KREĆU U BIH Bundestag dao zeleno svetlo za raspoređivanje pripadnika Bundesvera u misiju EUFOR!

Bosna i Hercegovina -

Nemački parlament odobrio je u petak uveče preraspoređivanje vojnika Bundesvera u Bosnu i Hercegovinu u okviru bezbednosne misije EU Althea (Eufor). Prema vladinom predlogu, Nemačka će u Bosnu i Hercegovinu poslati do 50 svojih vojnika.

Posle decenije pauze, Nemačka je nedavno objavila da će ponovo rasporediti svoje trupe u Bosnu i Hercegovinu u okviru misije Althea. Odluku o tome danas je potvrdio i Bundestag.

Za predlog vlade glasalo je 516 poslanika, protiv je bilo 98, a tri su bila uzdržana. Predlog su podržali i članovi vladajuće koalicije i opozicioni konzervativci. U okviru misije biće raspoređeno do 50 vojnika, ali će za sada biti ograničeno na godinu dana.

Odluku o premeštaju vojnika u Bosnu i Hercegovinu Vlada je obrazložila trenutnom političkom situacijom u zemlji, koja, prema njihovim rečima, izaziva zabrinutost. Pritom je pomenula etničke podele koje sprečavaju sprovođenje reformi, kao i nacionalističku i huškačku retoriku.

Istovremeno, poslanici su usvojili rezoluciju o podršci Bosni i Hercegovini koju su podneli vladajući socijaldemokrati, zeleni i liberali. U njemu se, zbog rastuće napetosti i separatističkih tendencija u zemlji, federalna vlada poziva da pojača podršku Bosni i Hercegovini.

U rezoluciji je kritikovano i političko delovanje nacionalističkih političara, pominjući srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i predsednika stranke HDZ BiH Dragana Čovića. Zalažu se i za sankcije protiv osoba, institucija i kompanija koje sistematski narušavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Dodik je na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu sredinom juna rekao da Republika Srpska ne podržava proširenje mandata misije Altea. Izjasnio se i protiv raspoređivanja nemačkih vojnika u Bosni i Hercegovini.

Althea je operacija misije EU u BiH koja nadgleda implementaciju vojnog dela Dejtonskog sporazuma. Zapadne zemlje strahuju da bi Rusija mogla glasati protiv produženja misije početkom novembra u Savetu bezbednosti UN, što bi zauzvrat moglo da ugrozi stabilnost i mir u zemlji, prenosi hrvatska novinska agencija Hina.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track