POSTOJE LI SLATKI ĆEVAPI? Poznato sarajevsko jelo i dalje zbunjuje strane posetioce glavnog grada BiH!
Foto: Shutterstock

gastronomija

POSTOJE LI SLATKI ĆEVAPI? Poznato sarajevsko jelo i dalje zbunjuje strane posetioce glavnog grada BiH!

Bosna i Hercegovina -

Stranci u Bosni i Hercegovini i ćevapi - to je oduvek bila zanimljiva veza. Za one koji posećuju ovu zemlju, to je nešto sasvim novo, a njima prilika da se pokažemo na delu sa jelom na koje smo ponosni.

Svojevremeno su, podsetimo, na listi najboljih stotinu jela na svetu „Atlasa ukusa“, ​​po raznim kriterijumima, bosanski ćevapi našli svoje mesto na vrhu – na 13. poziciji. Ovde ćemo reći, s pravom. Nije bilo uzalud, jer su i komšije htele da potraže ćevap kao svoj.

Sarajevski ugostitelji često pokušavaju strancima objasniti šta je ćevap i nailaze na razna pitanja. Kažu da je jednom putnik na Baščaršiji tražio slatki ćevap, ali to nije jedina anegdota vezana za ovo jelo.

U "Zmaju", jednoj od najpopularnijih sarajevskih ćevabdžinica, navikli su na rad sa strancima. Pitanja ih ponekad zabavljaju, ali, kako kažu, najvažnije je da gosti odu zadovoljni, a posle ćevapa malo je onih koji nisu.

– Uglavnom traže ćevape, kada naruče „desetku” ne pojedu sve, ostane 6-7 komada. Pre svega, oni su iznenađeni veličinom naših ćevapa, najčešće ih ne razlikuju od sudžukića, njima je isto – rekao je Safet Aljović, vlasnik ćevabdžinice „Zmaj”.

Kako kaže, imao je mnogo anegdota, ali uvek voli kako stranci jedu.

- Rekli su somun nožem, što je nama Bosancima smešno. Pa hajde da im pokažemo kako to mi ovde "slatko" jedemo rukama. Pokušavaju da se ugledaju na nas, pa je to još smešnije – rekao je Aljović.

Dopalo mu se, dodao je, kada pokušavaju da izgovore reč „ćevap”. Aljović kaže da ih posebno zanima priprema i proces pravljenja, pa neki traže da uđu u kuhinju i gledaju kako se prži.

- Volimo sve goste, ali sa strancima je najzanimljivije. Jedan je čak i ćevape zabadao na čačkalicu i jeo – kroz smeh je rekao vlasnik „Zmaja”.

Pitali smo turiste i šta je posebno kod ćevapa. Karen Solim (Caren Sollim) iz Holandije je došla u Sarajevo na tri dana. Iako kaže da retko jede mesne prerađevine, ćevapima nije odolela.

- Naručio sam veliku porciju sa ljutom salatom jer ne volim luk. Želudac je pun, hrana je ukusna. Cevapi bi trebalo da bude brend ovog grada. Mnogi moji prijatelji, koji vole meso, a koji su posjetili Bosnu i Hercegovinu, žale što nisu tamo rođeni, da bi svaki dan jeli ćevape. Najbolje od svega, oni su na stolu čim kažete svoju narudžbu. Ne morate čekati sat vremena. Osim ćevapa, probao sam domaće zeleno povrće, a volim i sarmicu – rekao je Solim.

Pinar bunut iz Turske, od svih bosanskih jela za koje smatra da su pravi delikatesi, najviše voli ćevape sa puno luka i jogurta u ćevabdžinici „Željo 3“.

– Ispričali su mi lokalni vic o luku i ćevapima, kad Mujo kaže jednoj ženi: „Smrdiš na luk iz usta, a 10 ćevapa ne možeš.“ Volim bosanski humor. Ćevapi su najbolje jelo koje možete probati na Baščaršiji, specijalno se tako prave, ali mislim da bi bez luka i jogurta imali drugačiji ukus. Posebna je draž kada nakon šetnje Baščaršijom sjedite u bašti i čekate svoju porciju ćevapa - rekao je Bunut.

Kurir.rs/Dnevni Avaz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja