ŠVERC 60 KG KOKAINA NA ŠKOLSKOM BRODU JADRAN: Ovako je uhapšen Dejan Rovčanin! Naoružani specijalci ga opkolili na ulici VIDEO
Foto: Twitter/UNA TV

Crvena interpolova poternica

ŠVERC 60 KG KOKAINA NA ŠKOLSKOM BRODU JADRAN: Ovako je uhapšen Dejan Rovčanin! Naoružani specijalci ga opkolili na ulici VIDEO

Bosna i Hercegovina -

Banjalučka policija uhapsila je danas crnogorskog državljanina Dejana Rovčanina za kojim je raspisana INTERPOL-ova poternica, javlja Radio slobodna Evropa.

00:32

UHAPŠEN DEJAN ROVČANIN Vođa crnogorske kriminalne grupe pao u Banjaluci

On je označen kao vođa kriminalne grupe koja se bavila međunarodnim švercom droge, uključujući i slučaj šverca oko 60 kilograma kokaina na školskom brodu "Jadran".

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova entiteta Republika Srpska saopšteno je da je za njim raspisana međunarodna INTERPOL-ova potjernica zbog stvaranja kriminalne organizacije, proizvodnje i trgovine drogom te nezakonitog držanja oružja.

Uhapšeni će biti predan Sudu Bosne i Hercegovine.

Vojna policija i Specijalni policijski tim, u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom, spriječili su slanje kokaina vrijednog više miliona evra i 19. aprila 2019. uhapsili deo organizovane kriminalne grupe.

Na spisku osumnjičenih našli su se podoficir Vojske Crne Gore Duško Radenović, stariji vodnik Miloš Kulić i Tivćanin Radomir Ostojić.

Nakon hapšenja svima je određeno zadržavanje, a osumnjičeni Miloš Kulić, suočen sa ozbiljnošću optužbi, odlučio je da istražiteljima ispriča svoja saznanja i svoju ulogu u švercu droge na brodu Jadran. Njemu je nakon toga dodijeljen status svjedoka saradnika, piše Pobjeda.

U opsežnoj istrazi spisak umiješanih u ovaj prljavi posao proširen je i na Vojina Stupara, kojeg su bezbjednosne službe markirale kao jednog od članova kriminalne kotorske grupe “kavačani”. Stupar je zet Igora Božovića, koji je desna ruka Slobodanu Kašćelanu i Radoju Zviceru.

Do Stuparovog imena istražitelji su došli na osnovu brojnih dokaza među kojima su i razgovori pribavljeni mjerama tajnog nadzora. Osumnjičeni su, prema do sada prikupljenom dokaznom materijalu Specijalnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala, imali jasne uloge i zadatke.

Svima im se stavlja na teret stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge, a Rovčanina, Račića i Radenovića terete i za nedozvoljeno držanje oružja. Prikupljeni dokazi razotkrivaju da su Rovčanin i Račić tokom 2018. godine na teritoriji Crne Gore i drugih država organizovali kriminalnu organizaciju s ciljem izvršenja krivičnih dela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri ili više godina.

Oni su lično i preko drugih pripadnika vrbovali više osoba koje su prihvatile članstvo radi sticanja nezakonite dobiti i moći. Svaki član je imao unaprijed određen zadatak i ulogu, a djelovanje je planirano na neodređeno vrijeme uz primjenu pravila unutrašnje kontrole i discipline. Planirano je da organizacija djeluje na međunarodnom nivou uz spremnost da primjenjuju nasilje navodi se u nalazima iz istrage.

Zadaci Račića i Rovčanina bili su, kako se osnovano sumnja, da daju uputstva i naredbe saradnicima, izvršavaju krivična djela, vrbuju članove, obezbjeđuju vozila za izvršenje krivičnih dela i nabavljaju kriptovane mobilne telefone, drogu, oružje i municiju.

Prema navodima iz istrage, podoficir Radenović i vodnik Kulić bili su zaduženi za preuzimanje 56 paketa sa 60 kilograma kokaina. Pošiljku sa drogom su, kako se osnovano sumnja, preuzeli dva dana prije hapšenja i iste večeri utovarili na brod Jadran.

Oni su 17. aprila po nalogu Račića iz vozila, koje je bilo parkirano ispred jednog lokala u Tivtu, preuzeli pet ranaca u kojima se nalazila droga i veća količina vatrenog oružja.

Kurir.rs/RTRS, RTCG/In4S

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja