DEMOKRATSKA FRONTA: Kristijan Šmit želi od BiH da stvori evropsku Palestinu!
Foto: Youtube/Vijesti Srpske

o izbornom zakonu

DEMOKRATSKA FRONTA: Kristijan Šmit želi od BiH da stvori evropsku Palestinu!

Bosna i Hercegovina -

Predstavnici Demokratske fronte (DF) optužili su danas visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita da u pogledu izmena Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH vodi nedemokratski proces i da u BiH želi da stvori "evropsku Palestinu".

Dženan Đonlagić i Zlatan Begić trebalo je danas u zgradi OHR-a u Sarajevu da razgovaraju sa Šmitom o izmenama Izbornog zakona i ustavnom reformama u Federaciji BiH, ali su naveli da je Šmit napustio sedište OHR-a pre njihovog dolaska i da su oni njegovim savetnicima samo ostavili svoj predlog izmena Izbornog zakona.

"Rešenja koja će eventualno nametnuti, ne postoje ni u jednoj zemlji članici Evropske unije, ni u jednoj zemlji članici Saveta Evrope. Prema tome ne treba da budu ni u BiH", rekao je Djonlagić novinarima u Sarajevu.

On je naveo da je za DF primena svih presuda Evropskog suda za ljudska prava "linija ispod koje neće ići".

"To je nešto što traži EU od nas za buduće integracijske procese. Ne ispunimo li to, ne možemo nikada biti članica EU. Na kraju, ako smo pozvani u OHR da se konsultujemo i da pričamo o primeni presuda, izmenama Ustava i Izbornog zakona bilo je dostojno da Šmit bude na tom sastanku", kazao je Djonlagić.

Prema njegovim rečima, više od dve godine u ladicama državnog parlamenta stoje predlozi DF-a za izmene Ustava i Izbornog zakona kojim ni se primenile sve presude suda iz Strazbura i domaćih sudova.

"Buduće odluke će etnički cementirati zemlju, a posledice tih odluka će nositi onaj koji ih donese", zaključio je Djonlagić.

Zlatan Begić kazao je da Šmit "iza zatvorenih vrata u BiH želi napraviti evropsku Palestinu", i da visokog predstavnika ne interesuju presude Evropskog suda, već da sprovede zahteve HDZ BiH i Vlade Hrvatske, odnosno da BiH u svakom pogledu, i u političkom i ekonomskom, zavisi od susednih država.

On je zamerio Šmitu što nije došao na sastanak, dodavši kako "ima vremena da sastanči sa premijerima susednih država, da priča o ustavnom uredjenju Bosne i Hercegovine, a nema vremena da razgovara sa izabranim predstavnicima gradjana BiH".

"Ovaj čitav proces služi legitimizaciji njegovih budućih loših odluka kako bi se stvorio privid da je on proveo neke konsultacije i da je na osnovu tih konsultacija nametnuo neke odluke. Neće mu to proći, neka pravi Palestinu u svojoj zemlji", kazao je Begić.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track