U BIH ZA GLAS NUDE OD 100 KM DO 100 EVRA: Šok istraživanje o ponašanju tokom opštih izbora!
Foto: Shutterstock

korupcija

U BIH ZA GLAS NUDE OD 100 KM DO 100 EVRA: Šok istraživanje o ponašanju tokom opštih izbora!

Bosna i Hercegovina -

Usklopu promatračke misije Koalicije za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" zabeležene su 942 izborne nepravilnosti i 95 propusta u radu lokalne izborne administracije ili kršenja rokova, a posebno zabrinjavaju prijave kupovine glasova, izjavio je u četvrtak Mostaru koordinator za zagovaranje Koalicije "Pod lupom" Ivica Ćavar.

Na predstavljanju rezultata dugoročnog promatranja Opštih izbora 2022. u BiH za period od 25. jula do 11. septembra, Ćavar je istakao kako se najveći broj nepravilnosti, njih 484, odnosi na preuranjenu izbornu kampanju u vreme kada je to zakonom zabranjeno.

"Od ostalih najučestalijih nepravilnosti, njih 271 odnosi se na zloupotrebu javnih resursa u svrhu političke promocije, uz 54 slučaja zabeležen je rad javnih službenika u kampanji političkog subjekta. Pristrasnost u medijskom izveštavanju zabeležena je u 38 slučajeva, dok je neprimeren govor u izbornoj kampanji evidentiran u 37 slučajeva", naveo je Ćavar.

Posebno je zabrinjavajuće 11 prijava koje se odnose na kupovinu glasova u predizbornom vremenu, kao i slučajevi trgovine mestima u biračkim odborima.

Prijave pokušaja kupovine glasova došle su iz više opština i gradova iz Federacije BiH, RS i Distrikta Brčko, a problem je što su te radnje teško dokazive, dodao je Ćavar.

"Kada govorimo o ceni, prema našim informacija ponude se kreću u rasponu od 100 maraka od 100 evra", kazao je Ćavar.

Kurir.rs/Novi.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja