DRAGAN ČAVIĆ: Strahujem od međusobnog sukoba Srba u Republici Srpskoj! Sve mi miriše kao na 1997! VIDEO
Foto: Printscreen YouTube/BN TV

isti akteri na različitim stranama

DRAGAN ČAVIĆ: Strahujem od međusobnog sukoba Srba u Republici Srpskoj! Sve mi miriše kao na 1997! VIDEO

Bosna i Hercegovina -

Predsednik NDP-a Dragan Čavić izjavio je da strahuje od mogućeg međusobnog sukoba Srba u Republici Srpskoj.

"U Republici Srpskoj moguća je teška politička kriza i konfrontacija između suprotstavljenih političkih blokova uz veliko učešće CIK-a i stranaca. To dovodi do usijanja, a kada pređe na čisto političko polje, onda su i druga polja moguća.

Bojim se sukoba Srba i Srba, jer niko neće ćutke prihvatiti bezočno kršenje zakona", rekao je bivši predsednik RS-a Dragan Čavić u emisiji Telering.

Čavić je rekao da se poitikom počeo baviti 1997. godine jer mu je bilo jasno da preti sukob zbog tadašnje "teške političke konfrotacije zapadnog i istočnog dela RS-a preko političkih aktera iz SDS-a."

"Vrlo je slična situacija toj iz 1997. godine. Tada su stranci bili debelo involvirani. Samo su akteri bili na različitim stranama", dodao je.

Na pitanje voditelja da li govori o mogućem međusobnom sukobu Srba, Čavič je odgovorio: "Sve miriše na to."

Podjetimo, tokom ranog leta 1997. godine, izbila je borba za vlast između rivalskih frakcija rukovodstva entiteta RS, odnosno predsednice entiteta Biljane Plavšić i člana Predsedništva BiH Momčila Krajišnika inače bliskog saradnika Radovana Karadžića.

Kako je SFOR 1997. godine zauzeo predajnike Srpske radio televizije zbog potkopavanja Dejtona. Borba je počela kada je Biljana Plavšić odlučila raspustiti Narodnu skupštinu RS-a i raspisati nove izbore u novembru 1997.

Sukob je takođerizazvao podele unutar entitetske televizije (današnji RTRS). jer je studio u Banjoj Luci odlučio da se odvoji od Pala zato što su manipulisali izveštajem pretresa SFOR-a u policijskoj stanici.

Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track