SRPSKE SVETINJE PONOVO NA UDARU VANDALA: U Stocu oskrnavljen Saborni hram
Foto: Printscreen YouTube/FTV

"ružna poruka za Srbe u ovom gradu"

SRPSKE SVETINJE PONOVO NA UDARU VANDALA: U Stocu oskrnavljen Saborni hram

Bosna i Hercegovina -

Nepoznati počinilac oskrnavio je Saborni hram Vaznesenja Gospodnjeg u Stocu, na kojem je pokušao da razvali vrata, izjavio je sveštenik Dejan Grčić, dodajući da je ovo ružna poruka za Srbe u ovom gradu da njihova imovina nije sigurna.

Sveštenik Grčić prvi je zatekao ovaj prizor i o svemu obavestio policiju koja je obavila uviđaj, prenosi Srpskainfo.

– Policija je izvršila uviđaj. Oko crkve su razbijene cigle od udaraca i ima mnogo kamenja. Nekim predmetom, možda polugom, pokušano je razvaljivanje vrata. Ovo je pokušaj devastacije i ružna poruka za Srbe u Stocu. Poruka je to da njihova imovina nije sigurna – kaže Grčić.

Srpski odbornik u Opštinskom savetu Stolac Nedeljko Đogo kaže da su malobrojni Srbi u Stocu veoma potreseni zbog ovog događaja.

– Vrata su oštećena, mnogo je kamenja okolo. Neko je očigledno želio da provali u crkvu i da devastira unutrašnjost. Ne vidimo drugog razloga, jer u crkvi nema šta da se ukrade – rekao je Đogo.

On dodaje da su jaka ulazna vrata sprečila da ne dođe do većeg oštećenja.

Đogo je uveren da je nakon devastacije i napada na Sabornu crkvu u Mostaru neko isto želio da napravi i u Stocu.

– Srbi u Stocu svojim ponašanjem, verskim i političkim delovanjem nikada nisu radili na destabilizaciji odnosa u Stocu. Ovo su grozne poruke – navodi Đogo.

Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu u Stocu jutros je služio Negovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, a liturgiji je prisustvovao veliki broj vernika iz ovoga kraja.

U Stocu danas živi oko 300 Srba. Saborni hram je u ratu pretrpio veliku štetu i gotovo sve osim golih zidova je uništeno i pokradeno, a obnovljen je i ponovo osveštan 2003. godine.

(Kurir.rs/Srna)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track