Odgovor Miroslava Sajlovića na informaciju objavljenu na portalu Kurir.rs
Foto: Profimedia

Odgovor Miroslava Sajlovića na informaciju objavljenu na portalu Kurir.rs

Bosna i Hercegovina -

Povodom teksta koji je objavljen na portalu "Kurir.rs" pod naslovom "SRAMOTA, POLITIČAR MIROSLAV UHVAĆEN U KRAĐI KREME ZA SUNČANJE: "Ima platu 270.000, a kamera snimila kako se bruka po prodavnicama", zamenik pravobranioca distrikta Brčko, Miroslav Sajlović poslao je demanti:

- U navedenom članku, u kojem je objavljen i video snimak, na krajnje neprofesionalan i za novinarsku etiku porazan način, pokušava se predstaviti javnosti da sam "lopov" (kako navodite na svom portalu), odnosno lice koje je "ukralo kremu za sunčanje" u supermarketu. Objavom neistinitih, neproverenih i neosnovanih informacija u navedenom članku, nanesena mi je nemerljiva nematerijalna i materijalna šteta grubom povredom prava na privatnost, a posebno pravo na ugled i čast, dostojanstvo i pravo na dobar glas, a koja prava su zagarantovana svakom licu, te i meni, odredbama člana 8. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, člana II/3/f) Ustava Bosne i Hercegovine, člana 13. stav 1 i stav 4 Statuta Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, člana 198. stav 1, člana 200. u vezi sa članom 16. ZOO-a. Neistinita i neproverena novinarska informacija ne može biti iznad napred navedenih prava svakog pojedinca, te i mene, niti bi profesionalan novinar objavio neproverenu informaciju i tako grubo povredio pravo na ugled i čast, dostojanstvo i pravo na dobar glas svakog pojedinca, uključujuci i moju malenkost.

Objavom malicioznih, klevetničkih i neistinitih informacija u navedenom članku od 17.09.2023. godine (a dan kada sam pročitao sporni članak je 21.09.2023. godine), i to u vreme kada se sprovodi konkursna procedura za poziciju pravobranioca Pravobranilaštva Brčko distrikta Bosne i Hercegovine (razgovor sa prijavljenim kandidatima obavljen je dana 15.09.2023. godine), na koji razgovor sam i ja bio pozvan, ciljano, smišljeno i sistematski se pokušava degradirati, obezvrediti, a mogu slobodno reći i uništiti, moja ličnost kako na privatnom tako i na profesionalnom planu.

Dakle, nije tačno da sam, kako navodite "ukrao" kremu za sunčanje u "supermarketu u tom gradu", iz prostog razloga jer je predmetni artikal (tačnije, ulje za sunačanje) plaćen, i za to posedujem nesporan dokaz - fiskalni racun (račun broj: 272721, Bingo Hipermarket PJ 135 Brčko). Nije tačno da sam "lopov", odnosno osoba koja „krade kremu za sunačanje", jer ne postoji sudska, niti bilo koja druga odluka nadležnog organa, kojom je utvrđeno da sam predmetni artikal "ukrao". Stoga, činjenicu je li neka stvar "ukradena" ili nije, ne utvrđuje novinar na svom portalu, niti utvrđuje javnost, nego jedino i isključivo nadležna ustanova u zakonom propisanom postupku.

Prema tome, odlučno i kategorično odbacujem kao netačne i neistinite navode koji su izneseni u navedenom clanku, te obzirom da je objavljivanjem tog članka postupljeno protivno svim pravilima novinarske struke i na moju štetu, tražim odnosno zahtevam, objavu ovog demanta u celosti.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track