MIHAJLO JE JEDINI ĐAK U UČIONICI Nakon vek i po, školi preti zatvaranje: Ali jedan poziv pokazao je da su ČUDA MOGUĆA
Foto: Printscreen/Instagram

MIHAJLO JE JEDINI ĐAK U UČIONICI Nakon vek i po, školi preti zatvaranje: Ali jedan poziv pokazao je da su ČUDA MOGUĆA

Bosna i Hercegovina -

Sudbina brojnih seoskih škola, nije zaobišla ni područno odjeljenje u Fojnici kod Gacka. U školi, u koju je nekad išlo i po 180 dece, sada nastavu pohađa samo jedan učenik. Kad završi peti razred, i ova škola će, nakon skoro vek i po, zatvoriti vrata.

Mihajlo Mučibabić, kao i svi njegovi vršnjaci, trenutno uči sabiranje četvorocifrenih brojeva. Ali on nema drugara u klupi, nema sa kim da šutira loptu na odmoru, i da podeli užinu.

- Naravno da bi volio da ima više dece - kaže Mihajlo.

Učiteljica Dajana Adžić prošle godine imala je dva učenika, a od kada je drugi učenik prešao u stariji razred i školovanje nastavio u Gacku, Mihajlo je sam.

- Naravno da je neobično, ali sada više pažnje posvećujemo nekim stvarima koje mu nisu jasne - priča učiteljica Dajana Adžić.

Gack
foto: Printscreen/Instagram

Iako dobija svu pažnju i trud učiteljice, Mihajlo bi voleo da je škola puna dece. Kaže, najneobičnije mu je kada su časovi fizičkog, ili za vreme školskog odmora.

- Na odmoru igramo društvene igre, pikado, nešto što možemo nas dvoje - dodaje učiteljica.

A nije tako davno bilo kada je i ova škola bila puna đaka. Toga se seća starina Stojan Koprivica- ovde je i sam učio slova i kasnije dugo službovao kao učitelj.

- Tuga kad doživim ovu tišinu, a nekada su tu bile kolone dece, graja - priseća se učitelj u penziji Stojan Koprivica.

Kada Mihajlo završi peti razred, škola u Fojnici će biti zatvorena, ako se ne desi neko čudo. A da su čuda možda moguća, govori vest da se, saznavši za ovu priču, javio Nemanja Milošević, Hercegovac koji živi u Beogradu, a čija je majka iz sela Fojnica.

Spreman je da ponudi jednokratnu stipendiju od hiljadu evra i laptop, učeniku koji bi se odlučio da ovde pohađa nastavu. Samo da škola u Fojnici, nakon gotovo vek i po ne zatvori zauvek svoja vrata.

- Nadamo se da će se bar jedno dete odazvati ovom pozivu, a mi smo spremni da obezbedima udžbenike i sav pribor. U pregovorima smo i sa sponzorima, naša namera je da modernizujemo prostor, opremimo ga digitalnim tablama I savremenim učilima. Nemanja je školi u Fojnici poklonio laptop koji već koriste u nastavi - rekli su nam iz kancelarije Milošević.

Kurir.rs/RTRS/Radio Gacko

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track