EPIDEMIJA NA VIDIKU Zbog niske stope vakcinacije raste broj zaraženih morbilima i velikim kašljem u Bosni i Hercegovini
Foto: Shutterstock

Zabrinjavajuće

EPIDEMIJA NA VIDIKU Zbog niske stope vakcinacije raste broj zaraženih morbilima i velikim kašljem u Bosni i Hercegovini

Bosna i Hercegovina -

Zbog niskog obuhvata imunizacije Bosni i Hercegovini preti epidemija morbila (malih boginja), javljaju mediji u BiH.

Kako javljaju iz Bosne i Hercegovine, male boginje poharale su Tuzlu i Živinice, gde je već proglašena epidemija, kao i u Kalesiji, dok su prvi slučajevi zabeleženi u Sarajevu.

Zajedničko gotovo svim mališanima obolelim od morbila je to da nisu vakcinisani.

Morbile su zarazna bolest koja se prenosi kapljičnim putem i inkubacija traje od sedam do 14 dana.

Kliničku sliku uglavnom prate povišena telesna temperatura, curenje iz nosa, proliv i povraćanje, bol u grlu, kašalj i osip koji kreće od lica prema vratu i dalje se spušta na grudni koš, trbuh i ekstremitete.

Za siguran kolektivni imunitet je potrebno da 95 posto stanovništva bude vakcinisano.

Vakcinacija dece protiv zaraznih bolesti predstavlja zakonsku obavezu u Bosni i Hercegovini, a za roditelje koji to izbegavaju predviđene su i novčane kazne do 2.000 maraka (oko 1.000 evra).

Prema poslednjim informacijama iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, broj zaraženih morbilima, ali i velikim kašljem i dalje raste, ali trenutna situacija nije alarmantna. Zbog težine kliničke slike oko 60 mališana je zadržano na bolničkom lečenju.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu za sada nije zabeležen nijedan slučaj morbila.

Međutim, prema rečima dr Eniza Čolakovića, direktora Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona, to ne znači da ih neće biti, upravo iz razloga vrlo niske stope imunizacije.

"Procenat dece koja su primila prvu dozu vakcine, koja se daje u prvoj godini, prošle godine je iznosio nešto više od 44 odsto, a njih 57,35 odsto primilo je drugu dozu, koja se daje u šestoj godini. To je vrlo niska stopa imunizacije u odnosu na 2019. godinu, kada je 82 odsto dece bilo vakcinisano. Najmanje 95 odsto dece treba da primi dve doze MMR vakcine. Dakle, ispod tog smo broja i bojim se da bismo mogli imati slučajeve zaraze ovom bolešću", rekao je dr Čolaković.

Zbog celokupne situacije, dr Čolaković uputio je apel roditeljima da vakcinišu svoju decu, jer vakcina MMR, kako je kazao, nudi odličnu zaštitu.

U Kantonu Sarajevo do sada su potvrđena četiri slučaja obolelih od morbila. Reč je o nevakcinisanoj deci pedijatrijskog uzrasta. Ovo je za "Avaz" potvrdila dr Sanela Ičindić.

Dogovoreni su plan i procedure u slučaju proglašenja epidemije u Kantonnu Sarajevo na zajedničkom sastanku zdravstvenih institucija, poručila je dr Ičindić.

Vakcina, kaže, ima dovoljno, a prioritet je sprečiti širenje i vakcinisati što više dece, omogućavajući sveobuhvatni lični i kolektivni imunitet protiv zaraznih bolesti. Savet roditeljima koji nisu vakcinisali decu jeste da to u najskorijem roku učine. U Sarajevu će biti otvorena i dva vakcinalna punkta na Saraj-Polju i u Vrazovoj.

(Kurir.rs/ RT Balkan/ Preneo: T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track