BOJAN REŠIO DA SKUPI 500 KILOGRAMA NOVCA I DA POKLONI DECI: On je najhumaniji konobar u Banjaluci koji je PREŽIVEO TRAGEDIJU FOTO
Foto: Printscreen

BOJAN REŠIO DA SKUPI 500 KILOGRAMA NOVCA I DA POKLONI DECI: On je najhumaniji konobar u Banjaluci koji je PREŽIVEO TRAGEDIJU FOTO

Bosna i Hercegovina -

Bojan Marčeta, rodom iz Drvara, radi kao konobar u jednom hotelu u Banjaluci. On je za svoj 40. rođendan ušteđevinu koju je skupljao 4 godine poklonio deci oboleloj od raka.

Bojanov način štednje je neobičan, ali i simboličan i podstaknut tragedijom koju je preživeo.

On skuplja “siću”, o kojoj većina ljudi ne vodi računa, a u njegovoj “kasici” se najčešće nađu one sićušne kovanice od 5 feninga.

Na taj način Bojan je za 4 godine skupio 54 kilograma siće, vredne 4.000 KM i taj je novac uplatio na račun Udruženja roditelja dece obolele od malignih bolesti “Iskra”, kao podršku bolesnoj deci i radu Roditeljske kuće.

"Pre pet godina sam izgubio suprugu i u znak sećanja na nju i na njenu borbu sa opakom bolešću, svoju ušteđevinu sam poklonio najmlađim borcima. Moj životni moto je da pomažem ljudima, drugačije ne znam i mislim da život bez saosećanja i solidarnosti nema smisla" kaže Bojan.

Gubitak voljene supruge nije jedino iskušenje koje je preživio. Kao dete je osetio kako je surov izbeglički život.

Kao tinejdžer je u vihoru rata iz rodnog Drvara došao u Banjaluku i počeo život iz početka.

"Danas je Banjaluka moj grad. Ali, i Drvar je moj grad. Imam dva zavičaja i u njima mnogo prijatelja" kaže Bojan.

Recept sa štednjom najsitnijeg novca “uvežbao” je pre nekoliko godina, kada je sakupio 7.400 kovanica od po pet feninga i otplatio ratu za kredit.

Na taj način je hteo da pokaže ljudima da greše kada ne uzimaju sitniš i smatraju ga bezvrednim.

Za male borce iz “Iskre” sakupio je 20.000 kovanica, a sada planira novu, mnogo ambiciozniju akciju.

"Želim da skupim 500 kilograma kovanica od po 5 feninga i da sve podelim porodicama koje imaju decu, a potrebna im je podrška" kaže Bojan.

Procenjuje da će tako sakupiti oko 10.000 KM, odnosno oko 5.000 evra.

"Želim da tim novcem podržim 10 porodica sa po 500 evra" kaže Bojan.

Među onima koje želi da podrži i njegova sugrađanka iz Drvara Ana Gloginja, mlada majka koja je korisnica invalidskih kolica.

Ana je imala 25 godina, kada je 2019. godine na nju pucao policajac. Jedva je preživjela i više nikad nije stala na svoje noge.

Bojan je spreman da pomogne i drugim mladim roditeljima, a da bi u tome uspeo pozvao je Banjalučane da mu se pridruže.

"Do sada sam sve sakupljao uglavnom sam. Ponekad bi iznos u kasici pojačao sa dobrim bakšišom, od 20 ili 30 KM, ili bi kolege konobari pomogli prilogom. Sada želim da mi se u sakupljanju kovanica pridruže sugrađani" kaže Bojan.

Najavljuje da će pred izbore postaviti svoj štand na Trgu Krajine.

"Eto, političari će skupljati glasove, a ja kovanice, kako bismo zajedno pomogli porodicama s decom" zaključuje Bojan Marčeta.

(Kurir.rs/Srpska info/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track