KAKO JE TITOVA NARKO-HOBOTNICA HARALA SVETOM? U policijskoj mreži i "KRUPNE RIBE": "Srušen je najuži krug GLOBALNOG KRALJA DROGE"
Foto: Privatna Arhiva

detalji velike akcije europola

KAKO JE TITOVA NARKO-HOBOTNICA HARALA SVETOM? U policijskoj mreži i "KRUPNE RIBE": "Srušen je najuži krug GLOBALNOG KRALJA DROGE"

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Istraga je pokazala da je Edin Gačanin Tito, koji ima bh. i holandsko državljanstvo, iako uhapšen još u novembru 2022. godine, iz svoje baze u Dubaiju nastavio da usmerava trgovinu drogom iz izvornih zemalja u Južnoj Americi, poput Brazila, Kolumbije i Perua, u Evropu i Australiju.

To su, govoreći o akciji "Black Tie 2", koja je izvedena u ponedeljak u BiH, otkrili iz Europola, odakle su, pritom, dodali da su policajci u BiH upali u kuće i kancelarije 23 osobe za koje se sumnja da su deo "užeg kruga" poznatog narko-bosa.

Akciju su izveli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i MUP-a Kantona Sarajevo, odakle su potvrdili hapšenje 20 Sarajlija, dvoje Zeničana i jednog Mostarca, kao i pretrese na više od 30 lokacija u ovom kantonu, gdje su "češljali" stambene objekte i poslovne prostore, ali i automobile.

policija BiH
foto: Shutterstock

"Krupne ribe"

Od "krupnijih riba" koje su se našle u policijskoj mreži izdvaja se Vahidin Munjić, direktor Federalne uprave policije, koji je u ponedeljak kasno uveče ispitan i negirao je sve za šta ga sumnjiče, ali će, kako postoje tvrdnje, tužilac za njega ipak zatražiti pritvor.

Pali su, podsetimo, i šef Specijalne policije FUP-a Mustafa Selmanović, ali i federalni policajci koji su navodno čuvali Gačanina, kao i direktor bolnice u Zenici Tarik Zulović. Selmanović je, kako se spekuliše, osumnjičen da je trojici specijalaca omogućio da čuvaju Gačanina prilikom boravka u Sarajevu, a da je zauzvrat dobio skupoceni roleks.

I SIPA je imala pune ruke posla. Uz ostalo, bavili su se bankarskim računima uhapšenih. Veliku svotu novca su našli, a potom je i blokirali. SIPA je, naime, proverila račune u devet banaka u BiH za osam pravnih i osam fizičkih lica, te su privremeno obustavljene transakcije više od 660.000 KM, a blokiran je i jedan sef.

"Privremeno su obustavljene transakcije u ukupnom iznosu od 614.204,80 KM, 23.906,44 evra i 2.261 američki dolar", naveli su iz SIPA i dodali da je u jednoj od banaka pretresen jedan sef, dok je drugi sef blokiran.

Tužilaštvo do zaključenja ovog broja "Nezavisnih novina" nije okončalo ispitivanje osumnjičenih, a o svemu se ponovo oglasio i ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak, ocenjujući da situacija na terenu "nije dobra". Govoreći o ovom slučaju kaže da je obavešten da se taj predmet vodi tri-četiri godine, ako ne i duže.

"U nevinost onih koji su predmet davanja izjava verujem dok se ne utvrdi drugačije", rekao je Isak.

Kao da je Eskobar

Europol je, međutim, mnogo konkretniji. Kada govore o Titu, stiče se utisak kao da je u pitanju Pablo Eskobar.

"Srušen je najuži krug globalnog kralja droge", naveli su iz Europola.

Iz Europola su, pritom, istakli da su podržali akciju u BiH koja služi kao još jedna prekretnica u borbi protiv takozvanog superkartela, saveza kriminalnih mreža koje su kontrolisale veći deo evropske trgovine kokainom.

"Kao i u operaciji 'Desert Light' (Pustinjsko svetlo), nekoliko partnera iz celog sveta sarađivalo je kako bi zadali još jedan veliki udarac ovoj kriminalnoj strukturi. Službenici aktivni na terenu, kojima su se pridružili stručnjaci Europola, kao i agenti Američke agencije za borbu protiv droga (DEA) i Federalnog istražnog biroa (FBI), pretražili su više od 40 lokacija", dodaje se u saopštenju.

Primarni cilj operacije "Black Tie" (Crna kravata), ističe se u saopštenju, bio je optužiti i procesuirati bh./holandskog državljanina (Edin Gačanin Tito, vođa Tito i Dino kartela) kojeg Europol i Holandija smatraju Metom visoke vrednosti.

"Osumnjičenog su 2023. holandske vlasti osudile na sedam godina zatvora zbog trgovine drogom. Drugi operativni cilj bio je razbiti celu kriminalnu organizaciju pod komandom i kontrolom Mete visoke vrednosti", poručio je Europol.

Edin Gačanin Tito, Edin Gačanin, Holandija
foto: Privatna Arhiva

Tone šverca kokaina

Ovu zajedničku međunarodnu istragu činile su belgijske, bosanskohercegovačke, francuske i američke službe, uz podršku Europola.

Kako dodaju iz Europola, uprkos hapšenju u novembru 2022. godine, istraga je pokazala da je Meta visoke vrednosti nastavila da usmerava trgovinu drogom iz izvornih zemalja u Južnoj Americi, poput Brazila, Kolumbije i Perua, u Evropu i Australiju iz svoje baze u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati.

"Sarađujući s drugim vrhunskim međunarodnim trgovcima drogom u Dubaiju, s kojima je zajednički ulagao u višetonske poduhvate krijumčarenja kokaina, bh./holandski državljanin postao je moćna figura koja kontroliše masivno snabdevanje kokainom prema Evropi i drugim destinacijama. Nadalje, Meta visoke vrednosti se sumnjiči i da je odgovorna za proizvodnju sintetičkih droga u EU", naglašeno je u saopštenju.

Korumpirani funkcioneri

Među 23 osobe koje su u ponedeljak uhapšene, kako je naglašeno, nisu samo pomagači, već i korumpirani funkcioneri identifikovani kao pomagači kriminalnih aktivnosti mreže.

"Uoči ove akcije, bh. organi su već bili uhapsili dvojicu osumnjičenih i zaplenili 55.000 evra u gotovini, osam komada vatrenog oružja, 11 policijskih radio-stanica i dokumentaciju o pranju novca. Na dan sprovođenja akcije, službe za sprovođenje zakona dodatno su oduzele gotovinu, automobile, laptope i izuzele i druge dokaze", naglašeno je.

policija BiH
foto: Shutterstock

Nakon zahteva za informacijama primljenog u junu 2023. godine od BiH, Europol je podržao bh. organe u istrazi protiv uže grupe ili "unutrašnjeg kruga" članova od poverenja kriminalne organizacije Mete visoke vrednosti.

"Među ostalim krivičnim delima, predmet u domaćem pravosuđu bio je fokusiran na teška krivična dela poput trgovine drogom velikih razmera, pranja novca i povezanog organizovanog kriminala u BiH", istakao je Europol.

Zanimljivo je i da je Europol poslao dva stručnjaka s mobilnim kancelarijama u BiH kako bi prikupili i unakrsno proverili obaveštajne podatke.

"Osim podrške koja je u ponedeljak dovela do akcije, Europol je podržavao celokupnu istragu obaveštajnim podacima i koordinacijom. Od početka 2021. godine Europolovi stručnjaci sačinili su i podelili više od 30 paketa obaveštajnih podataka povezanih s Metom visoke vrednosti i njenom kriminalnom mrežom", zaključeno je u saopštenju iz Europola.

Kurir.rs/Nezavisne

Bonus video:

03:40

U NARKO BIZNIS UKLJUČENI POLITIČARI, POLICAJCI I SUDIJE Jašarević: Zataškavaju se dokazi da na POLA DRŽAVE NE BI OTIŠLO U ZATVOR

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track