MALOLETNIK IZ BOSNE PRAVIO HAOS PO BEČU: Sa njim privedeno još devet tinejdžera, policija ga tereti za OZBILJNA KRIVIČNA DELA
Foto: Printscreen Heute.at/ Laumat.at

strašno

MALOLETNIK IZ BOSNE PRAVIO HAOS PO BEČU: Sa njim privedeno još devet tinejdžera, policija ga tereti za OZBILJNA KRIVIČNA DELA

Bosna i Hercegovina -

Na Regionalnom sudu u Beču juče se pojavilo 10 maloletnika koji se terete za ozbiljna krivična dela, a koji su delovali kao organizovana grupa na čijem čelu je bio tinejdžer iz Bosne i Hercegovine (17), koji je ujedno i prvooptuženi.

Pored vođe iz BiH, među optuženima su i maloletnici iz Sirije, Ingušetije, Rusije, Čečenije, Turske, Somalije i još jedan iz BiH. Takođe, tu je i jedan maloletnik bez državljanstva kao i jedan Austrijanac.

Oni se terete za kriminalno udruživanje, iznudu, reketiranje, teške krađe, oštećenje tuđe imovine kao i kršenje Zakona o naoružanju.

Ukoliko budu osuđeni, mogu dobiti i do 15 godina zatvorske kazne.

Optužnica, koja je detaljno sačinjena na čak 133 strane, sadrži brojne inkriminišuće dokaze pronađene na telefonima optuženih, uključujući i snimak gde se maloletnik iz BiH hvali kako će napraviti eksplozivnu napravu, a za koju je materijal nabavio u Češkoj Republici gde je boravio u septembru 2023. godine. Pored materijala za bombu, navodno su nabavljali i oružje, o čemu je govorio ovaj tinejdžer iz BiH na jednom snimku.

"Ili ću umreti ili ću dobiti doživotnu, ali sam ozbiljan"

Državljanin BiH je na jednom od spornih snimaka sa eksplozivom rekao: "Ili ću umreti ili ću dobiti doživotnu, ali sam ozbiljan", navodi se u optužnici.

Podsetimo, osumnjičeni, njih 10 uzrasta od 14 do 21 godinu, već duže vremena su terorisali i sijali strah po bečkom kvartu Meidling. Oni su navodno molotovljevim koktelima, kalašnjikovima, noževima i mačetama izazivali strah i ucenjivali lokalne trgovce.

Međutim, pljačkanje i zelenašnje nije bila njihova jedina aktivnost. Sve je više indicija o islamističkoj pozadini osumnjičenih, čija se imena spominju u opsežnoj optužnici koja je podignuta.

Kao glavno okupljalište ove mlade bande navode se prostorije džamije u Meidlingu. Tokom saslušanja neki od maloljetnika su rekli da je njihova grupa slijedila islamističku ideologiju, te da su trojica osumnjičenih navodno su bili simpatizeri Islamske države (IS), prenose Nezavisne novine.

U optužnici se još navodi da je 17-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine već postao zapažen kroz kontakte s osobama iz radikalnog islamističkog miljea. Za jednog maloletnika se takođe navodi da je pisao "tekstove koji veličaju nasilje".

(Kurir.rs/ Telegraf.rs/ Preneo: T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track