(FOTO) AJKULA U PLIĆAKU KOD HERGEC NOVOG: Morski pas doplivao do plaže!
Foto: Radio Jadran

Šokirani kupači u Toploj

(FOTO) AJKULA U PLIĆAKU KOD HERGEC NOVOG: Morski pas doplivao do plaže!

Crna Gora -
Nije ništa neobično da ajkule zalutaju u zaliv. Ovo mladunče se verovatno zbog nečega dezorjentisalo, jer je zaliv za njih mali i skučen prostor, kaže dr Aleksandar Joksimović iz Instituta za bilogiju mora u Kotoru

HERCEG NOVI - Nesvakidašnji prizor na plaži "Lobelia" na Toploj zabeležen je danas kada je u plićak doplivala ajkula, dužine jednog metra. Kupači su je rukama izvadili na kupalište, fotografisali je nekoliko minuta i vratili u more.

Ajkula je imala udicu, koju joj je jedan od meštana koji se zatekao tu izvadio.

"Nije ništa neobično da ajkule zalutaju u zaliv. Ovo mladunče se verovatno zbog nečega dezorjentisalo, jer je zaliv za njih mali i skučen prostor. Obično se tada u panici nasuču na obalu. Inače, dnevno pređu po 100 kilometara", kazao je Radiju Jadran dr Aleksandar Joksimović iz Instituta za bilogiju mora u Kotoru.

Foto: Radio Jadran
Foto: Radio Jadran

"Po boji i obliku trbušnih i leđnih peraja, reklo bi se da se radi o mladuncu psa modrulja, prionace glauca. Inače je pelagična vrsta, drži se otvorenih voda, živi u Jadranu. Hrani se ribom i glavonošcima. Odrasli primjerci su potencijalno opasni za čovjeka. Može dostići dužinu do 4 metra" - kaže dr Joksimović.

(Radio Jadran)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track