SUBOTA DAN D U CRNOJ GORI: Milo Đukanović će završiti kao Milošević!
Foto: Reuters, Vjesti, Dado Đilas, Crna Gora, Pad, Režim, Vlast

Analitičari o krahu Đukanovićeve vlasti

SUBOTA DAN D U CRNOJ GORI: Milo Đukanović će završiti kao Milošević!

Crna Gora -
Mislim da i vlada u CG shvata da joj dolazi kraj, kaže Aleksandar Popov, čime je pokrenuo spekulacije da se u Podgorici sprema 5. oktobar

PODGORICA - Crnogorska opozicija predvođena Demokratskim frontom (DF) izašla je prvi put na proteste na ulicama Podgorice 27. septembra zahtevajući ostavku vlade i smenu premijera Mila Ðukanovića.

Iako vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) uporno tvrdi da i pored dugotrajnosti demonstracije nemaju dovoljnu podršku, analitičari smatraju da bi crnogorski režim mogao da prođe kao i onaj Slobodana Miloševića.

- Mislim da i sama vlada u Crnoj Gori shvata da joj se primiče kraj. Sve liči na krah Miloševićevog režima i to je razlog nervoze koja je izazvala prekomernu upotrebu sile tokom demonstracija za vikend - rekao je za američku televiziju N1 analitičar Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam, i dodao da je Ðukanovićeva opozicija krajem septembra osetila da je kod običnog sveta u Crnoj Gori poraslo neraspoloženje zbog izražene nezaposlenosti, nedostatka novca, uvođenja sankcija Rusiji i ulaska zemlje u NATO, čemu se mnogi građani protive.

- To sve stvara kritičnu masu, koju opozicija sada pokušava da iskoristi. S druge strane, Socijaldemokratska partija CG tehnički više nije deo koalicije s DPS, tako da se i na taj način kruni ona podrška koju je Ðukanović imao u parlamentu - istakao je Popov, podsećajući na prekjučerašnju izjavu Raška Konjevića, potpredsednika SDP, da koalicija njegove stranke i DPS suštinski više ne postoji.

Brutalno... Policija za vikend tukla demonstrante
Brutalno... Policija za vikend tukla demonstrante

Prema rečima Popova, subota će biti dan kad će se odlučiti o sudbini vlasti u Crnoj Gori, s obzirom na to da je DF za tada najavio najmasovnije demonstracije.- Subota će biti test - da li je opozicija bila u pravu kad je ovaj trenutak izabrala za davanje ultimatuma da Ðukanović siđe s vlasti i da li bi to mogao da bude novi 5. oktobar- naglasio je sagovornik Kurira.Lider opozicionog DF Andrija Mandić oglasio se juče povodom optužbi DPS da iza njega stoji Rusija, naglasivši da protesti u CG nemaju nikakve veze s NATO.- Naš problem je mnogo veći, mi imamo krađu izbora i neligitimnu vlast, zbog čega tražimo pravične i poštene izbore. Na taj naš zahtev, za koji smo se borili nenasilnim putem, režim je u subotu i nedelju odgovorio upotrebom brutalnosti i sile. Mi se borimo protiv diktatora Ðukanovića - naglasio je Mandić.

Strašno Banalne spletke Đukanovićevog DPS VLAST OPTUŽUJE KURIR DA IZA NJEGA STOJE RUSICrnogorske vlasti predvođene Ðukanovićevim DPS optužile su Kurir da iza njega stoji Rusija koja je navodno pokrenula prevrat u Crnoj Gori jer želi po svaku cenu da se spreči priključenje te zemlje NATO. Naš list našao se na meti jer je objektivno izveštavao o protestima. Koliko su te optužbe banalne potvrdili su i članovi opozicionog DF, koji su to su nazvali bizarnostima i izmišljotinama Mila Ðukanovića. Prema njihovim rečima, on sada pokušava da odbrani svoju skoro trodecenijsku vladavinu i služi se spletkama.Željko Ivanović, crnogorski novinar i režiser, za Vijesti je istakao da je čak i Zapadu pun kofer uglednog premijera CG.- Kada mladi u povorci skandiraju „Milo, lopove“ i „Milo, ubico“, onda je to strašna definicija njegove vladavine - istakao je Ivanović.

Nebojša MedojevićREŽIM PLASIRA GLUPOSTIJedan od lidera opozicionog Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević rekao je za Kurir da su protesti najavljeni još u avgustu prošle godine zbog krađe izbora u Podgorici.- Apsolutno nema mesta ni priče o anti-NATO ili proruskim aspiracijama, jer se radi o jednostavnom demokratskom pitanju Crne Gore. Ne želimo više da Ðukanović krade izbore, ostalo su sve gluposti koje režim plasira - naglasio je Medojević.

Nebojša StefanovićNE MEŠAMO SE U PROBLEME CRNE GORESrpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je juče povodom sukoba opozicije i vlasti u Crnoj Gori da se Srbija ne meša u unutrašnje probleme te zemlje, ali da vodi računa o sigurnosti Srbije.- Mi vodimo računa da se taj njihov sukob ne prenese kod nas - naglasio je Stefanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track