AMFILOHIJE O INFORMERU I PINKU: Ništa im nije sveto! Sve što rade je u duhu uništenja SPC
Foto: Fonet Darko Cvetanovic

Napad na SPC u Crnoj Gori

AMFILOHIJE O INFORMERU I PINKU: Ništa im nije sveto! Sve što rade je u duhu uništenja SPC

Crna Gora -
Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije osudio je medijsko satanizovanje Srba i crnogorske opozicije koje sprovode Informer CG i Pink M, odnosno Dragan J. Vučićević i Željko Mitrović

BEOGRAD - "To što rade Informer i televizija Pink nije ništa drugo nego nastavak jednog nezdravog odnosa, koji traje od 2000. godine pa naovamo, a posebno od proglašenja nezavisnosti Crne Gore, prema SPC"i drugim eparhijama, kaže za Kurir mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

POSLUŠAJTE ŠTA KAŽE MITROPOLIT AMFILOHIJE O POSTUPCIMA INFORMERA I PINKA

Mitropolit je osudio medijsko satanizovanje Srba i crnogorske opozicije koje sprovode Informer CG i Pink M, odnosno Dragan J. Vučićević i Željko Mitrović. Amfilohije Radović za Kurir kaže da "Informer" i "Pink" u Crnoj Gori rade kao produžena ruka režima Mila Đukanovića, koji od proglašenja nezavisnosti ove zemlje 2000. godine pokušava da negira postojanje Srpske pravoslavne crkve, tačnije Mitropolije crnogorsko-primorske.

Dakle, mitropolit kaže da su napadi Vučićevića i Mitrovića samo nastavak državne politike.

"To što rade Informer i televizija Pink nije ništa drugo nego nastavak jednog nezdravog odnosa, koji traje od 2000. godine pa naovamo, a posebno od proglašenja nezavisnosti Crne Gore, prema Srpskoj pravoslavnoj Crkvi, odnosno Mitropoliji Crnogorskoj i drugim eparhijama. To je sistematski u svim segmentima državne politike. To je jedina ustanova koja za njih ne postoji jer navodno nije registrovana i sve što se radi je u tom duhu", rekao je Radović i dodao da nema ništa protiv toga što su vlasti u Crnoj Gori sklopili temeljni ugovor sa Rimokatoličkom crkvom (u CG živi oko 2 odsto katolika), sa islamskom zajednicom (oko 15 odsto muslimana), već je problem što su torturi izloženi pravoslavci.

"Ignorisati, ponižavati i poricati crkvu koja je kičmena moždina Crne Gore, koja je stvorila onu pravu Petrovićku Crnu Goru, mislim da to ne spada u normalno ponašanje", kaže Amfilohije i objašnjava da su protesti u Crnoj Gori posledica teškog stanja u državi.

"Razlog ovih protesta nije samo Đukanovićev silazak s vlasti, već dubinska socijalna pitanja koja su za Crnu Goru katastrofalna. Svaki dan mi penzioneri traže po 5 evra, mole me za parče hleba. Iz dana u dan je na stotine njih. Za vreme 2. Svetskog rata smo otvarali narodne kuhenje, a evo i sada. To pokazuje u kakvom socijalnom stanju se nalazi Crna Gora. Nije čudo što se protestuje", objašnjava mitropolit i ponavlja da je nedopustiv odnos države prema vernicima.

"Evidentno je bezakonje u odnosu na Srpsku pravoslavnu crkvu, u odnosu na dubinska raslojavanje unutar Crne Gore i u odnosu na vlast koja sve što gradi je na rascepma i raskolima Crne Gore koja je oduvek bila sklona tome, a sada je to otišlo mnogo dublje. Dve Akademije, čak dve crkve pokušavaju da stvare. Sve je podeljeno. Konfrotirali su Crnogorce koji se osećaju kao Srbi i one koji se osećaju kao Crnogorci", završava Amfilohije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track