Italijani dali dozvolu za energetski kabl ispod Jadranskog mora
Foto: Profimedia

Enrgetika

Italijani dali dozvolu za energetski kabl ispod Jadranskog mora

Crna Gora -
PODGORICA - Gradsko veće San Djovani Teatina odobrilo je nacrt sporazuma između tog italijanskog grada i kompanije Terna koji predviđa postavljanje dalekovoda i prateće energetske opreme kroz nekoliko naselja pomenutog grada.

Na taj načiin realizacija projekta energetskog povezivanje Crne Gore i Italije podmorskim kablom može biti nastavljena.

Pomenuti sporazum je odobren nakon višemesečnih pregovora koji je Terna vodila s predstavnicima grada i ubeđivala ih da projekat izgradnje dalekovoda i povezivanja energetskim kablom sa Crnom Gorom neće uticati negativno na životnu sredinu i zdravlje ljudi koji žive u blizini naselja koja obuhvata pomenuti projekat.

Italijanska kompanija Terna je i ranije objavljivala naučne studije koje su pokazivale da vode računa da ne ugroze životnu sredinu, što su prepoznali i čelnici italijanskog grada San Djovani Teatino, koji su dali zeleno svetlo za nastavak radova.

Pored toga što je rešen veliki problem, zbog kojeg je jedan broj građana više puta javno protestovao, italijanska kompanija Terna se sporazumom obavezala i da će finansirati poravnanja terena na kojem je planirana gradnja dalekovoda i postavljanje energetske opreme.

Vrednost tih radova iznosi 3,4 miliona evra. Nakon dobijanja saglasnosti od Republike Hrvatske da podmorski kabl može biti postavljen kroz njihove vode, više nema prepreke da se nastavi realizacija projekta energetskog povezivanje Crne Gore i Italije.

Prema informacijama Dnevnih novina, uskoro se očekuje i nastavak postavljanja 250 kilometara energetskog kabla ka Crnoj Groji, koji će na kraju biti povezan na trafostanicu čija je gradnja pocela u Lastvi Grbaljskoj. Isti izvor podseća da je krajem marta norveška kompanija Neksanas postavila ka Crnoj Gori jedan od dva energetska kabla u dužini od 140 kilometara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track