CRNOGORSKI GRAĐANSKI POKRET: Milovi funkcioneri da li vas je sramota zbog tolikih privilegija?
Foto: Facebook

Reakcija

CRNOGORSKI GRAĐANSKI POKRET: Milovi funkcioneri da li vas je sramota zbog tolikih privilegija?

Crna Gora -
Koordinator za socijalnu politiku GP URA Miloš Konatar kazao je da sadašnja vlast u Crnoj Gori je kasta koja vodi računa samo o sopstvenim interesima i malom broju privilegovanih

"Vlada je svojim Predlogom Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, kojim su predviđene nove privilegije za preko 800 državnih funkcionera, nastavila da se oglušuje se o potrebe radnika i siromašnih. Predlogom ne žele da poboljšaju položaj radnika u javnom sektoru, ali za sebe žele još novca i povlastica", kazao je Konatar.

On je dodao da je građanski pokret URA saglasan sa stavom Evropske komisije saopšten u poslednjem izveštaju o napretku Crne Gore da je izostala racionalizacija i depolitizacija javne uprave.

"Ali zato nisu izostale nove privilegije za više od 800 funkcionera, partijskih vojnika DPS-a i SDP-a. Postavljamo pitanje Vladi: Je li vas sramota da tražite još privilegija? Da li vam je malo što su vam plaćeni telefonski računi? Što vam plaćaju dnevnice za najčešće nepotrebna i skupa službena putovanja? Nije vam dovoljno što nezakonito koristite službene automobile u privatne svrhe? Koja je granica vaše nezasitosti, kada su privilegije u pitanju", pitao je Konatar.

Koordinator za socijalnu politiku GP URA kazao je da ova organizacija nema dilemu, građani Crne Gore zaslužuju bolju vlast i bolji život.

"Radnici u javnom sektoru, prosveti, zdravstvu, sudstvu zaslužuju veće plate. Svedoci smo da Vlada po ko zna koji put pokušava da prevari svoje građane. Simboličnim povećanjem zarada od 5%, javnosti i radnicima se mažu oči, kako bi u zakonu prošao član Zakona po kojem funkcioneri 2 godine po prestanku funkcije imaju pravo da primaju nadoknadu u visini poslednje plate! Zaposlenima će plate ostati praktično na istom nivou, dok će se nekima sa više godina radnog staža i smanjiti zbog umanjenog koeficijenta za godine radnog staža", rekao je Konatar.

Konatar je kazao da je više nego čudno i neprimereno da Vlada u poslednjoj godini svog mandata predlaže jedan ovakav zakon.

"Vrlo neodgovorno i nedomaćinski da vlast predlaže povećanje sopstvenih privilegija u momentu kada je predloženi budžet za 2016. godinu u minusu 700 miliona evra. Sramota je da vlast traži više novca za svoje partijske vojnike, a građane želi da zaduži dodatnih 700 miliona evra", rekao je Konatar.

On je kazao da je vlast još jednom pokazala da je izgubila je realnu sliku o socijalnom stanju ove države i njenih građana.

"Kada treba omogućiti svakom detetu u Crnoj Gori da prima dečji dodatak ili povećati socijalna davanja najugroženijima, kažu - nema novca. Ali zato novca ne fali za veće povlastice malog broja privilegovanih državnih funkcionera. Od vlasti se očekuje da radi na najbolji način, tako da se javni prihodi iskoriste za dobrobit građana, a ne za sticanje lične imovine i privilegija. Građanski pokret URA nudi jasnu alternativu postojećoj vlasti. URA je da počnemo da ulažemo u život svih građana u Crnoj Gori, a ne malog sloja privilegovanih. URA je za promene", zaključio je Konatar.

(Vijesti.me)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track