NA OVO AMBASADA SAD UPOZORAVA AMERIKANCE U CRNOJ GORI: Pazite se bombi i vatrenih obračuna
Foto: Printscreen Yt

Čuvajte se

NA OVO AMBASADA SAD UPOZORAVA AMERIKANCE U CRNOJ GORI: Pazite se bombi i vatrenih obračuna

Crna Gora -
Kriminal, nebezbedan saobraćaj, vatreno oružje i česte eksplozije bombi, pohlepni taksisti, opasnost po LGBT parove, samo su neke od stvari na koje ambasada SAD upozorava svoje građane prilikom posete Crnoj Gori.

Na sajtu američkog Saveta za inostranu bezbednost (OSAC) objavljen je “Izveštaj o kriminalu i bezbednosti u Crnoj Gori 2016”, u kojem se Amerikancima sugeriše kako da se ponašaju i šta ih može da ih snađe dok borave u Crnoj Gori.

Najviše se upozorava na sitni kriminal i saobraćaj. Tako se navodi da je Podgorica relativno bezbedan evropski grad kada je reč o organizovanom kriminalu, ali sa čestim krađama i provalama u posede Amerikanaca i uopšte stranaca.

“Nasilni zločini su relativno retki, ali postoji mogućnost za američke posetioce ili stanovnike da postanu žrtve tih zločina. Posle sukoba, postoji mogućnost osvete, koja može da dovede do upotrebe vatrenog oružja”, piše u Izveštaju u dodaje da je malo verovatno da američki državljani budu ciljna grupa kriminalaca, ali da je moguće da budu slučajne žrtve obračuna.

“Postoji značajan element organizovanog kriminala, sa nekoliko kriminalnih grupa koje su umešane u zelenaštvo, krijumčarenje droge i trgovinu ljudima. Nasilje među ovim grupama je često, paljenjem automobila ili eksplozivnim napravama pokušavaju da uplaše članove druge grupe ili građane”.

Kada je reč o saobraćaju, Amerikance upozoravaju da posebno obrate pažnju prilikom prelaska ulice na pešačkim prelazima, ali i tokom vožnje.

“Kontrola pešačkog i automobilskog saobraćaja postoji, ali policija retko sprovodi saobraćajne propise. Obuka vozača je obavezna, ali retko se upotrebljava signalizacija i može se očekivati vožnja sa naglim promenama traka. Američkii građani se podsećaju da obrate posebnu pažnju prilikom prelaska ulice i upravljanja motornim vozilima”.

Posebno se upozorava na taksiste u toku turističke sezone.

“Vozači autobusa moraju da imaju sartifikat za upravljanje ovim vozilima, ali ne postoji stalno obrazovanje i obnavljanje sartifikata... Taksiji su obično dobro regulisani, međutim pojavljuju se slučajevi previsokih cena za strance, posebno u primorskim oblastima. Vozovi su jeftini, ali skloni kašnjenju i promenama rasporeda.”

OSAC upozorava američke putnike i pripadnike LGBT populacije da mogu biti maltretirani ako javno budu razmenjivali nežnosti na crnogorskim ulicama.

A pošto malo koji Crnogorac govori engleski, američka ambasada preporučuje svojim građanima da nauče makar osnove "crnogorskog jezika" da bi se snašli.

Za ovo se u Crnoj Gori mogu popiti batine, upozorava ambasada SAD svoje građane (Foto: Reuters)
Za ovo se u Crnoj Gori mogu popiti batine, upozorava ambasada SAD svoje građane (Foto: Reuters)

“Budite oprezni i svesni svoje okoline. Vežbajte zvuk bezbednosnih protokola tokom novčanih transakcija. Sa sobom nosite samo sumu novca koja vam je u tom trenutku potrebna. Vodite računa o svojim putnim dokumentima i kreditnim karticama. Ne skrećite nepotrebnu pažnju na sebe. Svaku sumnjivu aktivnost prijavite policiji. Američki državljani trebalo bi da se drže opštih mera predostrožnosti: uklonite sve vrednosti iz vidokruga kada napuštate vozilo, ne ostavljajte stvari velike vrednosti (smartfone, kamere) bez nadzora, pokrijte testaturu prilikom unosa pina na bankomatima. Ukoliko se u prisustvu američkog državljanina dešava borba ili sličan sukob, on treba odmah da napusti to područje", navodi se.

Dodaje se i da postoji nizak rizik od političkog nasilja, ali da su demonstracije obično male i nenasilne i da su im povod žalbe na plate i penzije, kao i ekonomsko-politički razlozi.

(Vijesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track