ŽUČNA RASPRAVA U CRNOJ GORI: Krivokapić opleo po Đukanoviću
Foto: Dado Đilas

Skupština Crne Gore

ŽUČNA RASPRAVA U CRNOJ GORI: Krivokapić opleo po Đukanoviću

Crna Gora -
Danas, kao i prethodnog danas parlamentarnu raspravu o poverenju vladi obeležila je žestoka rasprava premijera Mila Đukanovića i predsednika parlamenta Ranka Krivokapića o postojanju političke korupcije u Skupštini.

Đukanović, naime, tvrdi da nije lud da bude korumpiran zbog dva glasa koja ne daju većinu, ali i poručuje da će lično on, ako se pokaže da Krivokapić nema podršku većine u Skupštini, pokrenuti inicijativu za njegovu smenu. Krivokapić, pak, smatra da su nekadašnji članovi SDP-a Vujica Lazović i Ivan Brajović predmet političke korupcije.

Lazović i Brajović su bili članovi SDP-a, koja je do juče podržavala vladu Mila Đukanovića, ali kada je Krivokapićeva stranka počela da uzmiče oni su prešli u Đukanovićev DPS da bi zadržali svoje pozicije. Tvrdeći da u parlamentu postoji politička korupcija, Krivokapić je rekao: "Evo navešću dva u ovom parlamentu. Ako imate dva poslanika koji napuste svoju partiju, pa dobiju dva ministra na osnovu toga, onda sve radnje ukazuju da su ta dva poslanika kupljena sa dva ministra. To su radnje koje upućuju da je neko plaćen".

Krivokapić je pritom mislio na Lazovića i Brajovića, dok se premijer Đukanović osetio prozvanim da objasni razloge zbog kojih nije isključio Lazovića i Brajovića iz svoje vlade, a potom je još dodao: Đukanović je rekao i da je tek danas razumeo da je očigledno bio predmet političke korupcije.

"Ja sam korumpiran zbog toga što su mi trebala dva poslanika iz redova SDP-a. Ne samo da nije tačno i korektno nego je i iskrivljavanje činjenica. Da su makar ta dva poslanika, radi se o Šehoviću i Orlandiću, da su ta dva poslanika meni potrebna za većinu, mogli bi sa više sumnje da se to kaže. Sa ta dva glasa vlada ima 39 glasa, ne 41. Nisam toliko lud da pristanem da budem korumpiran zbog dva glasa koja ne daju većinu", poručio je Đukanović Krivokapiću.

Đukanović je rekao da nema problem ako njegova vlada na današnjem glasanju izgubi poverenje, te da ce s velikim ponosom izaći iz parlamenta. Ali je i najavio da će, ako se pokaže da predsednik parlamenta nema većinu, ma kako se on zvao, pokrenuti inicijativu za njegovu smenu. Krivokapić, pak, poručuje Đukanoviću da njega stolice ne interesuju. "Gospodine Đukanoviću, tri puta sam išao u opoziciju! Prvi put početkom 90-ih sa Miloševićem, 2002. kad je potpisan Beogradski sporazum i sada treći put. Je li radi to neko koga interesuju stolice? Koliko ste vi u međuvremenu stolica promenili? Koliko puta ste vi otišli u opoziciju? Niste. Pri tom su se menjale države, sedeli ste na istim stolicama. U isto vreme ste sedelli sa Miloševićem i Vučićem", istakao je Krivokapić.

Đukanović je opet ponašenje SDP-a nazvao licemernim, posebno zamerivši Krivokapiću da je ubirao sve, kako je rekao, pogodosti vladavine koalicije, te da sada ima nekokrektan odnos prema vladi i svojim predstavnicima u vladi. "Zato sam i rekao ili pokrenite pitanje napuštanja vlade ili ću to učiniti ja", naglasio je Đukanović. Đukanović je Krivokapića zapitao i gde su mu bile oči svih ovih godina, ako tek sada tvrdi da su pojedini izbori bili neregularni.

Očito je, primetio je Đukanović, da je Krivokapiću oči otvorio strah od poraza. Đukanović tvrdi da i nakon glasanja o poverenju vladi neće više biti mesta za one koji su se navikli da istovremeno budu i vlast i opozicija, misleći pritom na SDP, ali i da kakav god da bude ishod glasanja, Crna Gora će ostati stabilna. Na drugoj strani, lider SDP-a Ranko Krivokapić je ocenio da ova vlada traži podelu parlamenta. Vlada, kako je rekao Krivokapić, traži poslušnike, a ne poslanike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track