SERGEJ LAVROV: Vlast u Crnoj Gori ne želi da organizuje referendum za ulazak u NATO! A znam i zašto
Foto: AP

Šef ruske diplomatije

SERGEJ LAVROV: Vlast u Crnoj Gori ne želi da organizuje referendum za ulazak u NATO! A znam i zašto

Crna Gora -
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je ulazak Crne Gore u NATO veštačka odluka koja alijansi neće povećati nikakvu bezbednost.

U intervjuu današnjem Moskovskom komsomolcu Lavrov je kazao da sama činjenica da se NATO "bezobzirno" širi na Istok, govori o potpunom ignorisanju obaveza koje je preuzeo prilikom raspada Sovjetskog Saveza da se to neće događati.

Na konstataciju novinara da "su neki od najbližih spoljnopolitičkih partnera Rusije članice NATO" i pitanje "zašto je Rusija tako nervozno reagovala na želju Crne Gore da uđe u Alijansu", Lavrov je odgovorio da Moskva "nije reagovala na želju Crne Gore" i da "ne bi rekao da je reagovala nervozno".

"Mi smo bili ubeđeni kao i svi koji su to zamislili da je to veštačka odluka. Nikakvu bezbednost neće povećati članicama NATO. Objašnjenja da to želi crnogorski narod razbijaju se o argument: ako je to tako, onda zašto se ne održi referendum", rekao je Lavrov.

On je kazao da Podgorica kategorički ne želi referendum.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

"Zna da najverovatnije narod, koji je NATO bombardovao pre par decenija to nije zaboravio, i da će teško sa entuzijazmom prihvatiti ideju svog rukovodstva da se mnogo toga zaboravi ulaskom u NATO", dodao je Lavrov.

On je optužio Alijansu da manipuliše malim zemljama, govoreći im da će im biti garantovana bezbednost ukoliko stupe u NATO. Dodao je da se forsira "ruska pretnja", da se odvija "veštačko, bezrazložno forsiranje straha", na osnovu čega Alijansa pokušava da osvoji geopolitički prostor sve bliže ruskim granicama.

"Stvar nije u Crnoj Gori. Stvar je u tome kako se NATO odnosi prema razvoju odnosa ne samo sa Rusijom, već u osiguranju globalne bezbednosti. NATO odgovara za svoju teritoriju, i kako je zapisano u Vašingtonskom sporazumu, obezbedjuje kolektivnu odbranu. Tada i sedite u svojim granicama, i niko vas neće dirati", rekao je Lavrov.

(Vijesti.me)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track