JEDNA OPŠTINA A DVA PREDSEDNIKA: I ne zna se ko stvarno upravlja
Foto: Profimedia

Crnogorska vlast

JEDNA OPŠTINA A DVA PREDSEDNIKA: I ne zna se ko stvarno upravlja

Crna Gora -
Nizu političkih duplikata u Crnoj Gori dodat je još jedan - opština Herceg Novi trenutno ima dva predsednika, Natašu Aćimović i Nikolu Gojkovića.

To je posledica političkog preganjanja nestabilne lokalne vlasti formirane nakon poslednjih izbora u opštini Herceg Novi. Nikola Gojković je vraćen na funkciju predsednika opštine odlukom Upravnog suda, a na osnovu žalbe samog Gojkovića i grupe njemu naklonjenih odbornika.

Upravni sud je, kako je saopšteno, utvrdio da je prilikom ranijeg razrešenja Gojkovića sa funkcije predsednika opštine povređena propisana procedura postupka. Nataša Aćimović je 25. februara ponovo izabrana na tu funkciju, sa koje je ranije smenjena.

Gojković je bio razrešen funkcije predsednika opštine odlukom odborničke većine Demokratske partije socijalista i Udruženja građana Izbor, početkom jula 2015, kako je tada obrazloženo, radi efikasnije uloge lokalne samouprave. Početkom avgusta iste godine je na funkciju predsednika opštine izabarana Nataša Aćimović.

Tu odluku je međutim poništio Upravni sud, s obrazloženjem da su prilikom izbora pričinjene proceduralne greške. Kasnije su te greške navodno otklonjene, pa je Aćimović ponovo izbarana za predsednicu opštine. Profesor ustavnog prava Đorđije Blažić je ocenio da su i Gojković i Aćimović "legalni predsednci" opštine Herceg Novi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track